Kungliga frisörens viktigaste regel - när han gör drottning Silvias frisyr

09 apr, 2023, 21:30 
Drottning Silvia

Drottning Silvias frisör berättar sanningen - det är regeln han förhåller sig till när han hjälper drottning Silvia med håret.

Annons

Drottning Silvia är precis som oss alla andra i vissa aspekter. Om man hittar en frisör som vet precis hur man vill ha håret, är det stor chans att man går tillbaka till salongen.

Drottningen har en lojal frisör som stått redo vid hennes sida i över 50 år. Peter Hägelstam har en av landets mest offentliga personer i frisörstolen.

Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Ett otroligt stort ansvar såklart - men frisören är trygg i sitt arbete.

– Det är en stor ära och jag är väldigt ödmjuk över det förtroendet jag fått. Jag började hos Björn Axén för 40 år sen och blev efter 3 dagars anställning presenterad för drottningen, berättar frisören för Damernas värld.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Björn Axén, som startade det välkända hårvårdsmärket med samma namn, gick bort 1993. Då tog Hägelstam över rollen som drottningens frisör. De kände varandra väl vid det laget.

– Eftersom jag så snabbt blev en del av det arbetet och assisterade Björns blev det sedan naturligt att jag tog över ansvaret när Björn gick bort. Och det är fortfarande väldigt roligt att få jobba med detta.

Drottning Silvia
Drottning Silvia firade 50 år och strålade!

Kungliga frisören viktigaste regel i arbetet med Silvias hår

Det finns en regel som Peter Hägelstam alltid förhåller sig till som kunglig hovleverantör hos Björn Axén.

Han pratar inte om arbetet med kungligheten - och värnar om sina offentliga kunders integritet.

Annons

– Jag pratar gärna om vad jag gör men alla som sitter i min stol är privatpersoner och jag pratar inte om dem.

Att arbeta för en kunglighet kräver teknik och kunskap. Frisyren måste vara tålig och hålla hela dagen.

– Men det handlar om att anpassa sig efter klimat och luftfuktighet till exempel så att håret håller länge och klarar resor och långa evenemang. När man hanterar juveler, diadem och smycken krävs även en viss teknik.

Drottning Silvia
Peter Hägelstam kan det där med detaljer - se den vackra uppsättningen under Nobelfesten 1993. Det var första året frisyren ansvarade själv för hantverket.
Annons

Foto: TT

Annons