Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga guldkorn för 15 miljoner under klubban i dag

20 nov, 2009, 11:36 
AvRed Aktionen
Sugen på en ”pepparbjörn” eller ett set kronprydda örngott i kallmanglat linne? Prins Michael av Kent tvingas sälja av lite arvegods för att kunna betala hyran till drottning Elizabeth! Idag går kungligt arvegods för 15 miljoner kronor under klubban!
Annons

Att bo kostar. Särskilt om adressen råkar vara femstjärniga ”KP”, Kensington Palace, i London – närmare bestämt 1, 2 miljoner kronor om året, inklusive släktrabatt.

Prins Michael av Kent måste få ihop till hyran och inte minst, viskas det, hustrun Marie-Christines yviga livsstil. Så nu går ett fång arvegods under klubban hos auktionsfirman Christie’s hemma i London den 20 november. Föremål som tillhört hans föräldrar prins George och mamma Marina av Grekland.

Fynda bland Michaels prylar

Michaels båda syskon, hertigen av Kent och prinsessan Alexandra, hakar också på den stundande försäljningen och gör sig av med en massa föremål som förhoppningsvis generar lite skönt klirr i kassan. 336 föremål klubbas bort. Här följer ett axplock ur Michaels grejor:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett olje-och vinegrätt ställ i silver, prytt med pappa prins Georges vapen. Och så nyssnämnda örngott i kallmanglat linne samt ”pepparbjörnen” som sitter hopsjunken på sin breda gump med ramarna virade om en trädstam och pannan perforerad av hål, stackarn – som kryddkornen förstås ska rinna genom. En liknande figur utbjuds också, alltså en pepparströare, och då i form av en ekorre som greppar en nöt.

Annons

Vad sägs om en klassisk sockerskål i silver stämplad 1730? Eller en ryska snusdosa i guld med himmelsblått emaljlock tillverkad i St.Petersburg, år 1860?

Förgyllda silverbägare och bestick

Hertiginnan av Cumberlands förtjusande lilla dopgåva 1907 till Michaels mamma Marina går säkert högt. I de gräddfärgade sidenfållorna i det ovala läder-etuiet med guldknäppen vilar idel ”vuxensaker”, en förgylld silverbägare och fem förgyllda silverbestick – en bordskniv, en bordsgaffel, en tesked, en soppsked och så två knivar modell större. Allesammans pryds av ett ingraverat ”M” under kunglig krona.

En bunt tavlor med kungliga motiv klubbas också, exempelvis drottning Victoria läsandes (!) på hästryggen. Och många andra spännande ting. Så hyran på ”KP” är nog räddad för åratal framöver!

Av Marianne Rolfstadius

Foto: TT

Annons