Kungliga juveler med spännande historia

Kungliga juveler med spännande historia
Annons

Här är de bortglömda juvelerna som ättlingarna av kungahuset Savojen kämpar för att få tillbaka.

Det italienska kungahuset Savoyen miste tronen när landet blev republik, men ätten lever kvar. Däremot blev familjen av med sina vackra juveler.

Inlåsta

Många av dyrgriparna har varit inlåsta i bankfack i Schweiz sedan 1946, något som släktingarna bestridit.

Kräver tillbaka smyckena

Den kungliga familjen kräver att den italienska staten ska öppna bankfacket och ge tillbaka smyckena till sina rättmätiga ägare.

Gnistrande tiara

Juvelerna i exkungahuset Savoyen – så här såg de ut. Ovan ser vi drottning Marie Joses diamant – och pärldiadem som hon ärvde av Charlotte av Mexico. Smyckena har också tillhört Josephine Bonaparte.

Aldrig använd

Till höger ser vi drottning Marie Joses tiara, som hon aldrig bar.

Annons

Drottning Marie Jose bär här diamant – och pärldiademet.

Ljuvliga juvelerna

Bilderna i filmen är svartvita, men känslan av de ljuvliga juvelerna finns där. Så varsågoda – ett smakprov på elegans, perfektion och unik smyckeskonst!

Margherita har på sig den stora tiaran av pärlor och 541 diamanter och diamantarmbandet samt ett halsband med 684-pärlor. Dessa smycken finns inte att beskåda.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=FG-2OWj3DBI

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Kungliga juveler med spännande historia”

 1. Viaste skriver: 23 juli, 2013

  En samling fantastiska juveler-låt dessa gå tillbaka till sin ägare.Om inte- Chris kan kanske få köpa ett par tiaror till sin vackra hustru Madeleine!


 2. Katarina skriver: 23 juli, 2013

  Familjen av Savoia var landsförvisade efter krig för de sammarbetade med nazister. De är ju inde rättmätiga ägare. Vad har de gjort för att förtjana dessa smycken.


 3. Norskinnen skriver: 23 juli, 2013

  Hadde vært fint å se clotilde i disse!


 4. Hm skriver: 23 juli, 2013

  # 2 Om de har ärvt smyckena så är de självfallet rättmätiga ägare. Om det fanns ett krav på att arvingar ska ha “förtjänat” sina arv, så skulle antagligen de flesta bli utan.


 5. Dorthe skriver: 23 juli, 2013

  #3
  Clotilde bar en imponerende tiara med ‘rosa’ sten, da hun blev gift … og prins EF’s mor en anden, da hun deltog i Mary og Frederiks bryllup … så nogle kostbare juveler, må de havde nået at få med i “bagagen”, præcis som Anne Marie og Konstantin.
  Det er Lollo, der kan det der med smykker, så hun ved sikkert mere om Clotildes tiara.


 6. Midnattsol skriver: 23 juli, 2013

  Naturligtvis ska de ha tillbaka sitt arv! Detta gäller alla kungahus som blivit fråntagna sina egendomar och juveler etc.


 7. Pamela P skriver: 23 juli, 2013

  Naturligtvis skall de ha tillbaka sina juveler! Går fallet till Europa-domstolen så lär nog den italienska staten inse att det inte går att röva andras egendom under förevändningen att det har blivit “förstatligat”.


 8. Snorkfröken skriver: 23 juli, 2013

  Tiaran i bild 2 är en Faberge-smycke som dåvarande kungapar av Belgien Albert och Elisabeth på 1920-talet köpte för sin yngre son Charles (för hans framtida hustru). Charles gifte sig aldrig och när han dog i slutet av 1970-talet (eller början av 1980-talet), testamenterade han den till systern Marie-Jose, ex-drottning av Italien. Hon var då redan över 70 och hade inga tillfällen att använda tiaran. Efter henne var det dottern som ärvde smycken – och hon låt dem auktioneras.
  Ursprungligen var det en prins av släkten Leuchtenberg som gifte sig med en rysk kejsardotter och tiaran tillverkades för ett av deras barn av en av Faberges finländska juvelerarmästare. De stora hängande diamanter i tiaran var en gåva av ryska tsaren Alexander I till Napoleons första hustru Josephine Beauharnais.
  Man kan inte kalla denna tiaran “ett Savoy-smycke”.
  Även pärldiademen var Marie-Jose’s privategendom och inte släkten Savoys. Charlotte av Mexico var en belgisk prinsessa gift med ärkehertig Maximilian (kejsar Frans Josefs yngre bror), som blev kejsare av Mexico och dog i revolutionen år 1867. Charlotte dog på 1920-talet.


 9. Lollo skriver: 24 juli, 2013

  Berätta gärna mer om Clotilde diadem


Annons

Laddar