Kungliga landskap – vem är hertig och hertiginna var?

11 av Sveriges 25 landskap har en hertig eller hertiginna. Vissa landskap har haft flera och vissa har aldrig varit ett hertigdöme. Vi reder ut hur det ligger till!

Eftersom Sveriges kungahus har fått en rejäl tillökning de senaste 10 åren finns det numera elva hertigdömen i landet. I teorin kan kungen dela ut vilka landskap som helst och det finns ingen regel som prioriterar vissa landskap före andra. I denna kartläggning går vi igenom vem som är hertig och hertiginna var!

 

Kung Carl XVI Gustav – Jämtland

Kungen, vid ett besök i sitt hertigdöme Jämtland 2013.

Kungen, vid ett besök i sitt hertigdöme Jämtland 2013.

När kungen föddes 1946 fick han titeln hertig över Jämtland. Han har besökt Jämtland ett antal gånger genom livet och senast var förra sommaren när bränder härjade i skogarna. “Som hertig av Jämtland ville jag göra ett besök här i Pålgård” sa han då.

Kungen är Jämtlands allra första hertig så det måste kännas roligt! Drottning Silvia är inte hertiginna över något landskap och det beror på att Carl Gustaf redan var kung när de gifte sig. Eftersom Victoria var kronprinsessa och Carl Philip prins, fick deras respektive även titeln hertig och hertiginna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel – Västergötland

Victoria och Daniel i Västergötland.

Victoria och Daniel i Västergötland.

Kronprinsessan Victoria blev hertiginna av Västergötland 1980 och när hon gifte sig med Daniel 2010 så blev även han hertig över landskapet. Som vi vet genomförde Victoria vandringar genom Sveriges alla landskap och när hon hade kommit till Västergötland gjorde Daniel henne sällskap. Det var också då som de senast besökte sitt hertigdöme. Tidigare hertigpar av Västergötland var prins Carl och prinsessan Ingeborg mellan 1861-1958.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia – Värmland

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia under ett besök i Värmland 2016.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia under ett besök i Värmland 2016.

Prins Carl Philip blev tilldelad Värmland som sitt hertigdöme när han föddes 1979. När Sofia fick titeln prinsessa Sofia i och med giftermålet 2015, blev hon även hertiginna för samma landskap som Carl Philip. Senast som prinsparet besökte Värmland var hösten 2018 då de bland annat närvarade vid Dysleximässan som ägde rum i Karlstad.

Carl Philip och Sofia tog över stafettpinnen över från Gustav V och hans fru Victoria. Fram tills 1950, när Gustav V gick bort, hade alltså Värmland en hertig. Innan Gustav V och Victoria hade Karl Adolf titeln hertig över Värmland, men han dog knappt en vecka efter födseln.

Prinsessan Madeleine – Gästrikland och Hälsingland

Madeleine och Chris på besök i Gävle.

Madeleine och Chris på besök i Gävle.

Prinsessan Madeleine är sedan 1982 hertiginna över två landskap, Gästrikland och Hälsingland. Senast hon besökte Gästrikland var 2013, tillsammans med maken Chris. Madeleine är den första att vara hertiginna över båda landskapen.

Prinsessan Estelle – Östergötland

Estelle inviger sin sagostig i Östergötland 2014.

Estelle inviger sin sagostig i Östergötland 2014.

Prinsessan Estelle är hertiginna över Östergötland sedan 2012. Innan Estelle har Östergötland haft ett flertal hertig och hertiginnor. Den första var Fredrik Adolf mellan 1772–1803, sedan var det paret Oscar II och Sofia av Nassau mellan 1829–1872. Senaste var Carl Bernadotte, mellan 1911–1937.

Prins Oscar – Skåne

Prins Oscar invigde sin doppresent i Skåne i juni i år.

Prins Oscar invigde sin doppresent i Skåne i juni i år.

När prins Oscar föddes 2016 blev han hertig av Skåne. Bara för drygt en månad sedan gjorde Oscar sitt första kungliga uppdrag, och självklart blev det ett besök i hertigdömet. I doppresent fick han nämligen en naturlek i Klippans kommun och den verkade vara en riktig favorit! Skånes förra hertig var ingen mindre än kungens farfar Gustaf VI Adolf tillsammans med sin fru Margareta, mellan åren 1882-1950. Innan dess var det Karl XV och hans fru Lovisa som stod som hertigpar.

Prins Alexander – Södermanland

Prins Alexander tillsammans med mamma Sofia och pappa Carl Philip på sitt första besök i Södermanland.

Prins Alexander tillsammans med mamma Sofia och pappa Carl Philip på sitt första besök i Södermanland.

Prins Alexander är hertig över Södermanland sedan 2016. I augusti förra året åkte han till sitt hertigdöme tillsammans med mamma och pappa för att inviga en utkiksplats i Nynäs naturreservat. Utkiksplatsen fick prins Alexander i doppresent. Första hertigparet för Södermanland går tillbaka ända till Karl XIII och hans fru Charlotta mellan 1772-1809.

Därefter var Södermanland Oscar I:s och Josefinas hertigdöme mellan 1810-1844. Mellan 1852-1854 var prins Carl Oskar hertig, innan han tragiskt gick bort endast 15 månader gammal. Mellan 1884-1965 var Wilhelm och Maria hertigpar över Södermanland. Landskapet är med andra ord väldigt populärt!

Prins Gabriel – Dalarna

Sofia och Gabriel gratulerar Carl Philip vid målet av Vasaloppet i Mora.

Sofia och Gabriel gratulerar Carl Philip vid målet av Vasaloppet i Mora.

Prins Gabriel blev, något förväntat, hertig över Dalarna. Prinsessan Sofia har bott i Älvdalen en period och föräldrarna bor där, så hon ville nog väldigt gärna att hennes barn skulle få just Dalarna som hertigdöme. Lilla prins Gabriel har inte gjort något officiellt besök i Dalarna ännu, men Gabriel syntes i alla fall till på bild när prinsessan Sofia och han mötte prins Carl Philip efter Vasaloppet 2019. Med tanke på att prins Gabriels mormor och morfar bor i Dalarna har han ju självklart varit där oräkneliga gånger, men någon officiell invigning har inte skett ännu.

Prinsessan Leonore – Gotland

Prinsessan Leonore på Gotland

Leonore besökte Gotland 2016.

Sedan 2014 är det Leonore som är hertiginna över Gotland. I doppresent fick Leonore ett gotlandsruss och 2016 åkte hela familjen för att träffa henne. Oj så lycklig Leonore var! Och Gotlänningarna var nog också glada över att äntligen få en hertiginna. Senast var när Oscar Bernadotte var hertig mellan åren 1859-1888.

Prins Nicolas – Ångermanland

Nicolas vid sitt dop i oktober 2015.

Nicolas vid sitt dop i oktober 2015.

Nicolas blev hertig för Ångermanland när han föddes 2015. Han har ännu inte hälsat på sitt hertigdöme men det kanske blir en tur dit denna sommar? Nicolas är Ångermanlands första hertig så det måste kännas extra roligt med ett framtida besök!

Prinsessan Adrienne – Blekinge

Prinsessan Adriennes dop

En bild från lilla Adriennes dop, 2018.

Minsta prinsessan i kungafamiljen, lilla Adrienne, blev hertiginna av Blekinge 2018. Precis som för Ångermanland så är det första gången som Blekinge är ett hertigdöme. Så roligt! Förståeligt nog har Adrienne ännu inte besökt Blekinge, men det kommer nog med tiden.

Landskap utan hertig

Vissa landskap verkar helt enkelt vara lite mer populära än andra att vara hertig och hertiginna över, varför vet vi inte. De landskap som aldrig haft någon hertig är Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad och Norrbotten. De står säkert på tur nästa gång en prins eller prinsessa föds!

 

Foto: TT