Kungliga lyxgåvorna – värda över 50 miljoner kronor

Drottning Silvia prinsessan Sofia smycken tiara

Tre kungliga tiaror letar sig i på listan över dyraste kungliga smycken i världen!

Slå på ljud

I de kungliga smyckesskrinen finns flera dyrgripar och när sajten Jewellery sammanställer en lista på de dyraste kungliga smyckena världen över är det tre av de svenska tiarorna som tar sig in på topp 50.

Till ett sammanlagt värde av över 50 miljoner kronor hittar vi prinsessan Madeleines bröllopstiara, drottningens kamédiadem och prinsessan Sofias diadem.

Högst upp på listan är det diadem som kungen och drottningen gav till Sofia på sin bröllopsdag, det hade skapats just för henne och värderas till hela 40 miljoner kronor! Men i sammanhanget är det inte så märkvärdigt ändå, det hamnar på plats 21 och i topp finner vi Nizam av Hyderaband-halsbandet, som var en gåva till drottning Elizabeth vid hennes bröllop och nu bärs av hertiginnan kate. Halsbandet är värderat till nästan 700 miljoner kronor!

Prinsessan Sofia i sin bröllopstiara år 2015

Prinsessan Sofia i sin bröllopstiara.

Drottningens kamédiadem är ett av de mest kända i den svenska samlingen, och det bars av drottning Silvia på hennes bröllopsdag, bland annat.

Det så kallade kamégarnityret består av diadem, halsband, örhängen, brosch och två armband. Det har gått i arv genom den svenska kungafamiljen och prinsessan Sibylla testamenterade det till drottning Silvia.

Det har blivit ett riktigt bröllopsdiadem i den svenska kungafamiljen!

– För mig var det så skönt att både prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée hade använt det på sina bröllop. Det var som ett bra omen, på något sätt, har Silvia tidigare sagt i dokumentären Kungliga smycken.

Madeleines tiara som hon bland annat bar på sitt bröllop ägs av henne privat, och var en gåva från drottning Silvia som tidigare ägde smycket. Det har sedan blivit en av prinsessans favoriter.

Foto: TT