Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ny serie! Kungliga pärlor - Drottning Victorias Vilohem

07 maj, 2013, 09:40 
Annons

Bakom en ridå av äppelblom finner vi Drottning Victorias Vilohem, en vacker plats för lugn och ro… 

I vår nya serie “Kungliga pärlor” tar vi en titt på tre härliga ställen i Sverige med kunglig anknytning. Första stopp är Drottning Victorias Vilohem, med anor från 1850-talet.

Vacker utsikt

Denna vita, italieninspirerade pärla ligger avskilt med utsikt över Kalmarsund, bara ett stenkast från Solliden och Borgholms Slottsruin.

Annons

I mullbärsträdens skugga

Drottning Victorias Vilohem är en plats skapad för lugn och ro. Allt som finns här, mullbärsträdens skugga, dofterna från kryddträdgården, den vackra Englandsinspirerade parkträdgården – är till för att skapa lugn och ro och frid och stillhet.

Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, ger nu ett speciellt ljus och karaktär till parken. Drottning Victoria av Baden (1862-1930) var kung Gustaf V:s gemål.

Ritade Solliden

Arkitekten Torben Grut ritade Stockholms stadion. Här på bilden ser vi arkitekten i samspråk med Gustaf V. Grut har också har ritat Solliden åt Drottning Victoria och var den som hjälpte till att anpassa Vilohemmet från privat bostad till gästhem.

Annons

Vila och avkoppling

Sedan 1924 har Vilohemmet varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Idén till att grunda ett vilohem hade Drottning Victoria fått av sin moder, Storhertiginnan av Baden.

Kärleken till Öland

Drottningens intresse för kvinnors utkomst – och rekreationsmöjligheter samt kärleken till Öland resulterade i att planerna på ett vilohem konkretiserades här.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Parkträdgården anlades under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, en del av dem unika för Öland.

Missa inte nästa veckas kungliga pärla – Sofiero

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Kjell Gehammar

Läs mer:

Nu kan du vinna en övernattning och middag för två personer på Drottning Victorias Vilohem i Borgholm>>

 

[smooth=id: 815; width:430; height:800; timed:false; arrows:true;carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true;text:Alla bilder;]

 

Annons