Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga regalier stulna under fräck kupp

01 aug, 2018, 09:54 
Agneta Nisbeth
Strängnäs domkyrka utsattes under tisdagen för en fräck stöld mitt under dagen. Och det tjuvarna fick med sig var ovärderliga kungliga regalier från 1600-talet.
Annons

Det som stals var delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier, två kronor och ett riksäpple från 1611. De oersättliga föremålen är smyckade av juveler: ädelstenar och pärlor och guld. Föremålen lades till en början ner i gravarna men har under senare tid plockats upp och ställts ut för allmänheten att titta på och beundra. Just dessa regalier bevarades bakom glas i en larmad monter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Båda kronorna samt riksäpplet i mitten stals under tisdagen.
Båda kronorna samt riksäpplet i mitten stals under tisdagen.

– Det är alltid tråkigt med stölder. I dagsläget har hovet inga övriga kommentarer, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungens överhovpredikant Johan Dalman som är är biskop i Strängnäs domkyrka säger till Svensk Damtidning:

-Ja verkligen en både respektlös och känslokall handling som både slår mot enskilda för vilka domkyrkan, som alla kyrkorum, är ett heligt rum, en fredad plats – som för oss som nation – det är ett stycke svensk historia tjuvarna stulit.

Han förklarar också:

-De stulna föremålen är ju så kallade begravningsregalier – alltså konstföremål som följt med de kungliga personerna i graven och aldrig avsetts att bäras under kungligheternas levnad. De är med andra inte kronjuveler i aktivt bruk – med de är likafullt ovärderliga nationalklenoder.

Foto: Livrustkammaren och Stella Pictures

Annons