Kungliga regalier stulna under fräck kupp

Strängnäs domkyrka utsattes under tisdagen för en fräck stöld mitt under dagen. Och det tjuvarna fick med sig var ovärderliga kungliga regalier från 1600-talet.

Det som stals var delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier, två kronor och ett riksäpple från 1611. De oersättliga föremålen är smyckade av juveler: ädelstenar och pärlor och guld. Föremålen lades till en början ner i gravarna men har under senare tid plockats upp och ställts ut för allmänheten att titta på och beundra. Just dessa regalier bevarades bakom glas i en larmad monter.

Båda kronorna samt riksäpplet i mitten stals under tisdagen.

Båda kronorna samt riksäpplet i mitten stals under tisdagen.

– Det är alltid tråkigt med stölder. I dagsläget har hovet inga övriga kommentarer, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungens överhovpredikant Johan Dalman som är är biskop i Strängnäs domkyrka säger till Svensk Damtidning:

-Ja verkligen en både respektlös och känslokall handling som både slår mot enskilda för vilka domkyrkan, som alla kyrkorum, är ett heligt rum, en fredad plats – som för oss som nation – det är ett stycke svensk historia tjuvarna stulit.

Han förklarar också:

-De stulna föremålen är ju så kallade begravningsregalier – alltså konstföremål som följt med de kungliga personerna i graven och aldrig avsetts att bäras under kungligheternas levnad. De är med andra inte kronjuveler i aktivt bruk – med de är likafullt ovärderliga nationalklenoder.

Läs mer: Allt om de norska kungliga juvelerna: “Sonjas smaragder kunde ha varit Silvias”

Foto: Livrustkammaren och Stella Pictures