Kungliga skandaler: Prins Laurents attack – mot sin egen familj

Kungliga skandaler: Prins Laurents attack – mot sin egen familj
NU GRATIS

Han har länge kallats för ”svarta fåret” i den belgiska kungafamiljen. Och det verkar faktiskt som om prins Laurent lever upp till sitt epitet år efter år.

Prins Laurent, 55, av Belgien är lillebror till kung Philippe och har alltid kämpat för att hitta sin plats i den kungliga familjen. Han åker motorcykel till slottsuppdragen och gör lite som han vill. Redan som ung ansågs Laurent vara en “enfant terrible”. Laurent har något av ett skandalrykte i landet, bland annat för att ha gjort officiella utlandsresor utan kungens och parlamentets godkännande.

Prins Laurent och prinsessan Claire

Det belgiska parlamentet beslutade den 29 mars 2018 att de skulle dra ner på det kungliga apanaget och även den del som går till prins Laurent. Det gjorde prinsen oerhört upprörd och han skrev ett öppet brev till parlamentarikerna där han bönföll dem att ändra uppfattning. Det väckte starka reaktioner i Belgien. Lagen gick igenom trots prinsens protester och han kommer nu att få minskat ekonomiskt stöd med 16 procent.

Philippe

Prinsen som är gift med prinsessan Claire har tre barn tillsammans. Han sägs inte bara ha en något problematisk relation med landets politiker som nu skurit ner hans underhåll, även kung Philippe lär vara ganska trött på broderns alla skandaler.

Prins Laurent och prinsessan Claire skapade också rubriker på självaste nationaldagen, som firades i Bryssel med pompa och ståt. Under den officiella paraden satt kungafamiljen på rad längst fram på stolar i gult och rött.

Kung Philippe, 58, och drottning Mathilde, 45, skötte sig exemplariskt som vanligt. Men visst kunde de inte undvika, precis som alla andra, att snegla förvånat på Laurent som fiskade upp mobiltelefonen ur fickan. I stället för att delta intresserat i det som ägde rum framför näsan på honom, tittade han mycket intresserat och ingående i telefonen. Viktigt sms? Är man en officiell person passar det sig inte att göra på detta sätt.

– Fy skäms Laurent, skrev belgisk press.

Laurent på en stol

Prins Laurent har också gått till attack mot sin egen familj. För ett par år sedan anklagade han sina nära och kära för lite av varje. Prinsen jämförde exempelvis kungafamiljen med Stasi och anklagade föräldrarna för att medvetet ha “sabotera” hans karriär.

– Min familj stöttade mig aldrig. Det började med min farbror, Kung Baudouin. Sedan med min far, Albert II.

Läs andra delar i serien ”Kungliga skandaler”:

Prins Charles

Sarah Ferguson

Prins Harry

Iñaki Urdangarin

Läs mer:

Vindrottningen Allegra Antinori växte upp i ett renässanspalats – i Florens

Foto: IBL