Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga skandaler: Så blev Iñaki Urdangarin av med sin titel

29 dec, 2018, 10:00 
Handbollsproffset Iñaki Urdangarin hade allt.Men flera snedsteg senare blev han av med allt.Nu får Cristina ensam ta hand om de fyra barnen, hemmet och försörjningen.
Annons

Det spanska kungahuset skakades i sina grundvalar då Iñaki Urdangarín, gift med kung Felipes syster Cristina, blev dömd till fängelse i fem år och tio månader för förskingring, förfalskning och penningtvätt.

Åklagaren menar att det före detta handbollsproffset tillsammans med en kompanjon förskingrat drygt 60 miljoner kronor från en ideell organisation och sedan tvättat pengarna genom Iñakis och Cristinas gemensamma företag Aizoon. Avsevärda summor hade skickats till konton i Belize och Storbritannien. Den så kallade Noos-skandalen har varit en utdragen affär.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Alltsedan oegentligheterna uppdagades har kungen agerat genom att skära av den officiella kontakten med sin syster och hennes man. Deras titlar hertig och hertiginna av Palma de Mallorca är borttagna och Iñaki Urdangarín finns inte längre med på den kungliga hemsidan.

Cristina på Mallorca

Cristina riskerade också fängelsestraff men friades från anklagelserna. Dock måste hon betala böter för skattebrott. Iñakis studier vid prestigefyllda ESADE business school är också en aning udda. Han tog sin masterexamen efter bara två år trots att spelade handboll under det första året. Normalt tar det fem år. I yrkeslivet sedan gjorde han affärer baserade framför allt på vem han var.

Inaki Urdangarin

Då Inaki Urdangarin var 18 år blev han professionell handbollsspelare i FC Barcelona. Han var lagledare år 2000. Laget deltog i tre sommarolympiader och vann bronsmedalj 1996 och 2000. Han har varit medlem av den spanska olympiska kommittén. Trots att han som idrottsman var van vid de strikta reglerna under matcherna, stod han inte emot frestelserna i den priviligierade värld han kom in i.

Ensam mamma

Nu får Cristina ensam ta hand om de fyra barnen, hemmet och försörjningen. Det återstår att se om äktenskapet klarar av påfrestningarna.

Andra delar i serien ”Kungliga skandaler”:

Läs mer:

Foto: IBL

Annons