Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga styvmödrar – lika avskydda som i sagan?

18 feb, 2019, 12:00 
Verklighetens styvmödrar, som i Askungen och i Snövit – finns de? Jodå, i de kungliga familjerna kryllar det av hatade svärmödrar. Det är nästan bara prinsessan Mary av Danmark som har en varm relation till sin styvmor.
Annons

Camilla Parker Bowles och William och Harry

Prins Charles friade till Diana i Camillas trädgård. Hur märkvärdigt det än kan låta, var det Camilla som peppade Charles att gifta sig med den unga flickan. Camilla var ju själv gift. Oskuldsfullt tackade Diana ”ja” till att bli landets blivande drottning, men insåg, förbittrad, att hon lurats in i ett triangeldrama.

Charles och Camilla på en bänk

– Det fanns tre personer i mitt äktenskap, sade Diana i en intervju en tid före sin död.

Trots att Charles bildat familj med Diana, fortsatte han sina älskogseskapader med fru Parker Bowles. I sagorna segrar aldrig den elaka styvmodern, så det var med stor sorg som britterna såg salig Dianas söner med Camilla och Charles. Tiden har sin gång, och även om prinsarna aldrig kan förlåta fadern och styvmodern, verkar de nu lärt sig leva med att det var Camilla som till slut vann pappa Charles hjärta.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Diana

Inte så lätt för Camilla heller, som hela livet följt sitt hjärtas röst. Camilla hade allt emot sig när hon klev in i rampljuset efter den vackra, unga Diana. Även om Prinsen av Wales alltid favoriserat sin två år äldre älskarinnan framför sin unga fru,har Camilla varit en hackkyckling i media.

Annons

Men prinsen gjorde sitt val och höll fast vid henne. Kungahuset accepterade så småningom – om än motvilligt – Camilla. De insåg att här var en kärleksglöd som aldrig skulle falna.

Drottning Louise och prinsessan Ingrid

Sveriges prinsessa Ingrid var knappt tio år när hennes mamma, engelskfödda kronprinsessan Margareta, dog i barnsäng när hon födde sitt sjätte barn. När Ingrids far Gustav Adolf tre år senare gifte om sig med Louise Mountbatten, blev Ingrid utom sig av vrede och sorg. Hon tapetserade väggarna i barnkammaren med bilder och fotografier av sin konstnärliga, trädgårdsälskande mor. På så sätt skulle styvmodern för alltid påminnas om att hon minsann inte kunde

ta mammans plats. Trots att Louise, som var en varm kvinna, gjorde allt för att uppmuntra barnen att tala om sin mamma, accepterades hon aldrig riktigt.

Även senare i livet, när Ingrid blivit dansk drottning, markerade hon bestämt för sina barn att det var Margareta som var deras mormor, inte Louise. Det var ingen slump att äldsta dottern, nuvarande drottningen av Danmark, fick namnet Margrethe för att hedra Ingrids älskade mor. Louise Mountbatten, som tidigare hette Louise av Battenberg, föddes 1889 i Tyskland.

Louise Mountbatten

Hon var dotter till Ludwig av Battenberg och Victoria av Hessen, vars mor Alice var dotter till drottning Victoria av England.

Annons

När Louise var 34 år gifte hon sig med änkemannen kronprins Gustav Adolf. I nästan 30 år levde hon som kronprinsessa, innan hon vid kung Gustav V:s död 1950 blev Sveriges drottning. Men allt var inte frid och fröjd i

och med giftermålet och den månadslånga bröllopsresan till Italien. Den 30 maj 1925 födde Louise ett dödfött flickebarn och därefter fick hon inga fler

barn. I stället tar hon sig an den svåra uppgiften att vinna en plats i hjärtat hos de fem moderlösa barnen Ingrid, Sigvard, Bertil, Carl Johan och Gustav Adolf. Minstingen Carl Johan är det av barnen som hon fick den bästa

kontakten med, medan prinsessan Ingrid inte alls ville acceptera henne. Däremot blev hennes äktenskap med Gustav Adolf mycket harmoniskt. De hade många gemensamma intressen och trivdes i varandras sällskap. Som

kungapar i Sverige blev de synnerligen populära och omtyckta.

Lilian Baels med Josephine Charlotte, Baudouin och Albert

Den absolut svåraste styvmorsrollen har Lilian Baels axlat. Det var ingen lätt match att efterträda en sådan dyrkad drottning som svenskfödda Astrid.

”Den vita svanen” kallades hon.

Prinsessan Astrid

Det blev landssorg då hennes man, kung Leopold III av Belgien, kraschade deras bil mot ett träd under en semestervistelse i Schweiz. Den unga Astrid dog blott 30 år gammal. Hon efterlämnade tre barn, Josephine Charlotte, Baudouin och Albert, som nu är kung i Belgien. Medan belgarna led under andra världskriget hade Leopold i hemlighet börjat uppvakta den exotiskt vackra Lilian Baels. Hon klädde sig elegant i vackra klänningar och juveler och drog blickarna till sig vart hon gick. Hon var dotter till Hendrik Baels, en förmögen fiskförsäljare som hade avancerat till minister i inrikes- och jordbruksministeriet. Lilian Baels var mycket språkbegåvad och talade engelska, franska, tyska och holländska flytande. 1938 träffade hon den belgiske kungen på en golfbana. Han hade då varit änkeman i tre år.

Lilan Baels
Lilian Baels blev 94 år och dog fredagen den 7 juni 2002.

De gifte sig i hemlighet 1941 mitt under brinnande krig. Leopold levde som krigsfånge på slottet Laeken fram till den allierade invasionen 1944, då han fördes ut ur landet av tyskarna. Han befriades 1945 men kunde inte

Annons

återvända till Belgien på grund av det politiska motståndet där. Folket röstade 1950 för fortsatt monarki i landet, men Leopold tvingades abdikera till förmån för sin son, Baudouin. Det var framför allt Leopolds giftermål med Lilian Baels som framkallade folkets missnöje. Leopold var övertygad om att Hitler skulle vinna kriget och ordnade därför ett möte med honom för att diskutera Belgiens position under ”det nya riket”. Kungen borde ha fortsatt att sörja Astrid, inte kasta sig in i en kärleksaffär och gifta

sig bakom folkets rygg, ansågs det allmänt. Lilian uppfattades som karriärhungrig och självisk, en total motsats till folkets älskade Astrid. Att Lilians far lämnat Belgien under kriget och bosatt sig i södra Frankrike gjorde inte saken bättre för paret. Lilian blev gravid ganska omgående och när hon och Leopold gifte sig borgerligt i slutet av år1941, kom detta till allmänhetens kännedom. Det ryktades att Lilian medvetet blivit gravid för att snärja kungen. De fick tre barn tillsammans. Hon sågs som en intrigant kvinna som lade sig i Leopolds politiska beslut. Lilian hade heller inte den rätta bakgrunden för en prinsessa, ansågs det. Hennes farmor sålde fisk på torget, medan Astrid var född prinsessa av Sverige.

Lilian Baels

Svenska Astrid dyrkades av belgiska folket. Den makthungriga Lilian avskyddes lika hett när hon blev styvmor till Leopolds tre moderlösa barn.

Annons

Susan Ferguson och Sarah Ferguson

Fergies riktiga mamma hette också Susan. Hon tröttnade på sin notoriskt otrogne make, major Ronald Ferguson och lämnade honom 1973 för en stilig argentinare. Susan hade blivit blixtförälskad i boxaren, rugbyspelaren och

polofantasten Hector Barrantes. De gifte sig och flyttade till en ranch utanför Buenos Aires. Efter sin egen skilsmässa från prins Andrew håller Fergie hårt i döttrarna Beatrice och Eugenie. Hertiginnan av York minns alltför väl hur

modern tvingades lämna över henne och systern Jane i faderns vård. När Fergie var 17 år gifte pappa Ronald om sig med sin ”nya” Susan.

Susan Ferguson

Både Fergies mamma och styvmor hette Susan. Fergie hade problem i förhållandet med båda två. Här ser vi en bild på Fegies styvmor Susan Ferguson med barnen, Andrew och Eliza Ferguson när de gratulerade prinsessan Eugenie på 17-årsdagen i Soth Kensington 2007.

Foto: TT

Annons