Kungliga tiaran vi aldrig får se igen – såldes till högstbjudande

Det är inte ofta som kungliga tiaror finns ute på marknaden, men det hände för inte allt för längesen när denna svenska klenod auktionerades ut.
Annons

Något som hör kungligheter till är förutom vackra kläder och storslagna slott såklart även dyrbara smycken, och vilket annat smycke signalerar bättre kunglighet än tiaran? Inför varje större evenemang eller bröllop är ofta tiarorna i fokus, vem bar vilken, och varför gjorde de just det valet?

Annons

Senast var det prinsessan Beatrice som blev extra uppmärksammad då hon bar samma tiara som ingen annan än drottning Elizabeth själv hade burit på sitt bröllop när hon gifte sig i en hemlig mindre ceremoni tidigare under sommaren. Det får ses som en alldeles extra ära, det är bara hon och prinsessan Anne som burit det alltsedan Elizabeths bröllop med prins Phillip för 73 år sedan.

Annons

Det är ganska sällsynt att se kungligheter bära en nyproducerad tiara, utan de har ofta gått i arv genom flera generationer och kan ha varit andra smycken från början som sedan smitts om för att bilda just en tiara. Därtill är det även ovanligt att kungligheter gör sig av med sina högt skattade smycken, men det var precis som hände i det svenska kungahuset för tre år sedan.

Svenska grevinnans tiara såldes på auktion

I september för snart 4 år sedan avled Gunnila Bernadotte. Hon var gift med kungens farbror Carl Johan och blev 92 år. Den närmsta familjen gav sedan Bukowskis i uppdrag att sälja grevinnans diadem. Utropspriset låg på mellan 60 000 och 80 000 kronor men den kungliga raritetens slutpris blev hela 343 0000 kronor. Detta efter en intensiv budgivning.

– Jag är verkligen nöjd med försäljningen av Gunnila Bernadottes tiara. Tiaror av den här digniteten ser vi inte så ofta på den svenska marknaden, så det är extra kul att se att det fanns ett så starkt intresse för den, sa smyckespecialisten Sophia Åkerlund till Expressen kort efter försäljningen.

Vem den nya ägaren blev är inte offentliggjort, men förhoppningsvis har de stor glädje av det vackra smycket!
Annons
Foto: TT/Bukowskis

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Kungliga tiaran vi aldrig får se igen – såldes till högstbjudande”

 1. josefin skriver: 13 augusti, 2020

  Den allra mest kungliga av de kungliga – Sofia – har ju en nygjord tiara, som hon fick av k-paret nár hon giftes in i familjen. Om de várnar om släktklenoderna kunde de ju ropa in Gunilas tiara. Den ser gracil ut sà Estelle kan ha den med Bonpointdressen när hon gàr pà fódelsedagskalas.


 2. annica skriver: 13 augusti, 2020

  Fast ska man vara petnoga så hörde det gulliga diademet (inte tiara) inte till det svenska kungahuset.
  Gunnila Bernadotte hade väl fått det av sin förra make eller ärv det av sin barndomsfamilj?
  Rätta mig om jag har fel.


  1. Gneta skriver: 13 augusti, 2020

   Helt rätt, det var ett arv från hennes mor – så som sagt har ingenting med kungahusets smycken att göra


  2. josefin skriver: 14 augusti, 2020

   Tack Annica, nu lärde jag mig nàgot nytt idag ocksà!


  3. Farbror Blå skriver: 14 augusti, 2020

   Tack annica. Att en ”kunglig tidning” förmedlar korrekt och intressant information är ingen självklarhet, men tack vare att det finns skribenter som delar med sig av sitt kunnande får vi – och redaktionen – lite efterlängtad kunskap att skölja ner resten med.


 3. PernillaA skriver: 13 augusti, 2020

  Josefin ; jag tycker inte att Sofias tiara är klädsam på henne ; kanske kan estelle ta den ; man kan ju byta ut stenarna så passar de alla klänningar ; undrar varför inte estelle som mamma bär h&m


 4. Birthe Vejrum skriver: 14 augusti, 2020

  Det kan jo godt være Bernadotterne, der har købt diademet, køberen er jo anonym.
  Sofias diadem ser lidt kedeligt ud med smaragderne, men er smukt med turkiser og perler.


 5. Desirée skriver: 14 augusti, 2020

  Vi vet ju inte vem som köpte det, kanske kungen genom ombud. Till Estelle som 18-årspresent. Kan han köpa mångmiljonbilar (som inte behövs) så kan han väl köpa ett diadem för ynka 343 tusen. Juveler stiger ju i värde vilket bilar inte gör.


 6. Daga skriver: 17 augusti, 2020

  Gunilla Bernadottes föräldrar hade ofta besök av legenden Greta Garbo på deras Sörmländska slott.Greta född Gustavsson,latrinkörarens dotter från Söder i Stockholm men med anor från mörkaste Småland.En vanlig ovanlig flicka som blev känd i hela världen för sina utmärkta skådespelarkonster.Jag har besökt hennes vackra viloplats på Skogskyrkogården Stockholm.Som ung skojades om min likhet med legenden det tyckte jag var mindre roligt att jämföras med den där gamla tanten.Blev så sur när syskonen kallade mig för Greta.


  1. Desirée skriver: 18 augusti, 2020

   Du menar nog legendaren Greta! Legend är en berättelse. Och så menar du nog att föräldrarna hade Garbo på besök på sitt slott…


 7. Daga skriver: 19 augusti, 2020

  Desirée dina ord visar mer vem du är än vem jag lyckats vara med eller utan legen-dar.


 8. Maya skriver: 20 augusti, 2020

  Hej och hå!! I dessa spalter talar de snusförnuftiga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar