Kungliga tiaran vi aldrig får se igen – såldes till högstbjudande

Det är inte ofta som kungliga tiaror finns ute på marknaden, men det hände för inte allt för längesen när denna svenska klenod auktionerades ut.

Något som hör kungligheter till är förutom vackra kläder och storslagna slott såklart även dyrbara smycken, och vilket annat smycke signalerar bättre kunglighet än tiaran? Inför varje större evenemang eller bröllop är ofta tiarorna i fokus, vem bar vilken, och varför gjorde de just det valet?

Senast var det prinsessan Beatrice som blev extra uppmärksammad då hon bar samma tiara som ingen annan än drottning Elizabeth själv hade burit på sitt bröllop när hon gifte sig i en hemlig mindre ceremoni tidigare under sommaren. Det får ses som en alldeles extra ära, det är bara hon och prinsessan Anne som burit det alltsedan Elizabeths bröllop med prins Phillip för 73 år sedan.

Det är ganska sällsynt att se kungligheter bära en nyproducerad tiara, utan de har ofta gått i arv genom flera generationer och kan ha varit andra smycken från början som sedan smitts om för att bilda just en tiara. Därtill är det även ovanligt att kungligheter gör sig av med sina högt skattade smycken, men det var precis som hände i det svenska kungahuset för tre år sedan.

Svenska grevinnans tiara såldes på auktion

I september för snart 4 år sedan avled Gunnila Bernadotte. Hon var gift med kungens farbror Carl Johan och blev 92 år. Den närmsta familjen gav sedan Bukowskis i uppdrag att sälja grevinnans diadem. Utropspriset låg på mellan 60 000 och 80 000 kronor men den kungliga raritetens slutpris blev hela 343 0000 kronor. Detta efter en intensiv budgivning.

– Jag är verkligen nöjd med försäljningen av Gunnila Bernadottes tiara. Tiaror av den här digniteten ser vi inte så ofta på den svenska marknaden, så det är extra kul att se att det fanns ett så starkt intresse för den, sa smyckespecialisten Sophia Åkerlund till Expressen kort efter försäljningen.

Vem den nya ägaren blev är inte offentliggjort, men förhoppningsvis har de stor glädje av det vackra smycket!
Foto: TT/Bukowskis