Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga tonåringar – så lever de i dag!

24 jul, 2019, 16:00 
Alxia, Christian och Leonore
Máximas dotter Alexia har nyss fyllt 13 år och sällar sig nu till det kungliga tonårsgänget. Dessa ungdomar känner varandra väl, träffas regelbundet på olika släktpartyn och utbyter senaste nytt på "snapchat". Här är de unga kungligheterna i världen att följa på radarn!
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

De är precis som andra tonåringar, förutom att de dyker upp titt som tätt på bild i de internationella magasinen. Dessa ungdomar är vana vid ett liv i rampljuset och att bo på ett slott hör till vardagsmaten. Hur lever de och vad utmärker denna glammiga skara?

Maxima med familj

Familjen är oerhört viktig. Eftersom det är ett sådant fokus på kungafamiljen i en monarki är “familjen” också ett starkt varumärke. Hemligheter ska hållas inom slottets väggar och inte spridas ut på stan. Kungliga tonåringar får tidigt lära sig koderna som gäller och de får inte kosta på sig att vara oartiga, ovänliga eller ohyfsade.

Annons

Den nya generationen tonåringar med kunglig börd har dock mycket större svängrum till skillnad från tidigare släktingar. De har fler valmöjligheter och har också föräldrar som inte är födda kungliga. Se bara på Máximas trio döttrar.

Catharina Amalia cyklar

De är uppväxta i en stor villa i Waasaar, en trädgårdsstad strax utanför Haag, med Willem-Alexander och Máxima som två närvarande, kärleksfulla och glada föräldrar. Flickorna har kunnat cykla till skolan.

Huis ten Bosch

När tronskiftet ägde rum kom det att bli mer ansvar för pappa Willem Alexander, som tog över regentpinnen från sin mor, dåvarande drottning Beatrix – numera prinsessan Beatrix. I januari 2019 flyttade familjen till Haag och palatset Huis ten Bosch. Här bor de bakom svarta järngrindar och säkerheten är rigorös. Men visst är det roligt att bo i en stad när man är tonåring. Shopping och aktiviteter finns på lagom kort avstånd.

Annons
Christian
Prins Christian, 13, ska bli kung en dag. Men än så länge vill han bara hänga med sina kompisar och ha roligt.

I Köpenhamn finner vi en 13-årig pojke vid namn Christian. Han står etta till tronen efter pappa kronprins Frederik. Det är härligt att se det danska kronprinsparet, som verkligen låter de fyra barnen busa och leka inför alla.

Danska kronprinsfamiljen
Här ser vi den danska kronprinsfamiljen
Annons

Tids nog blir det allvar och då gäller det att barndomen har varit varm. Kronprins Frederik har berättat om sin uppväxt, som var desto knepigare. Barnsköterskan tog hand om honom och drottning Margrethe och prins Henrik var ganska kärva föräldrar. Det har kronprinsen själv berättat i en bok.

Vill testa gränser

Helt avundsvärt är det ju inte att vara kunglig tonåring, speciellt vid den åldern då när man helst vill bryta sig loss, stå på egna ben och testa alla gränser i världen. Vännerna är ofta lojala, men dessa tonåringar behöver vara vaksamma och lära sig urskilja – vilka som vill en väl och vilka som bara vill umgås för kändisskapet.

Kronprinsessan Victoria

Se på kronprinsessan Victoria som tidigt gjorde en “gallring” i vänkretsen. Hon insåg att det inte var alla som ville henne väl. “Falska vänner” var inte diskreta och just diskretion är en dygd när det kommer till att vara kompis med en kunglighet.

Annons
Kronprins Pavlos med barn

“Vanliga” tonåringar kan också ha det svårt att veta vilka som är ens riktiga vänner. I unga år byts kompisar ut titt som tätt, det kan säkert många känna igen sig i. Visst kan det vara roligt stundtals att vara född med stjärnglans redan från vaggan, men att ofta ha både fotografer och säkerhetsvakter i hasorna, måste vara påfrestande. Tonåringarna i kronprinsfamiljen av exkungariket Grekland lever lite i de bästa av världar.

Ex-kungafamiljen lever lyxigt fortfarande

De har titlarna kvar, men ingen tron att ta över. Frihet att göra vad de vill alltså. Med mamma Marie Chantals enorma förmögenhet har de alltid kunna leva ett lyxigt liv och resa över hela jordklotet. Här ser vi prins Achileas-Andreas, 18, prins Aristidis-Stavros, 10, och prinsessan Marie-Olympia, 22, med sin far, kronprins Pavlos på Fifth Avenue i New York.

Annons
Ingrid Alexandra

Frihet är viktigt. Ingrid Alexandra av Norge kan vara sig själv i många sammanhang. I Norge är de kungliga naturliga och det är inte samma press på de unga där, jämfört med exempelvis de brittiska kungligheterna. Traditioner är viktigt i Storbritannien, även om hovreglerna luckras upp allt mer.

Aiko
Aiko är 17 år och kejsarparet av Japans enda barn.

I Japan har Naruhito och Masako blivit kejsare respektive kejsarinna. Deras enda barn Aiko fyllde 17 år i december 2018. Aiko är arvingen som inte ska ta över tronen. Den går i stället till kusin prins Hisahito, 12 år. Han är medlem av den japanska kejsarfamiljen och är det tredje barnet och ende sonen till prinsparet Akishino och Kiko samt det enda manliga barnbarnet till Japans kejsare emeritus Akihito.

Annons
Prins Hisahito
Prins Hisahito.

Hisahito bevakas ständigt efter en incident på hans skola, där en knivman bröt sig in i april i år. Prinsessan Aiko slipper uppmärksamheten och även om hon i dag hjälper sina föräldrar med offentliga uppdrag, kommer hennes liv att få större frihet efter det att kusinen ärver tronen.

Aiko

Aiko går sitt andra år på Gakushuin Girls’ Senior High School i Tokyo’s Shinjuku Ward. Hon studerar och har en mängd aktiviteter efter skolan. I maj reste hon på klassresa till Kamakura, Kanagawa Prefecture, berättar japanska hovet. Förra sommaren deltog hon i sommarskolan på Eton College i Storbritannien och bodde på internat med andra elever.

Annons

Eton College står högt i kurs

Utbildning är viktigt och för en kunglig tonåring är valet av skola ännu viktigare. Den ska erbjuda en trygg och trevlig miljö. Prins William och prins Harry har båda gått på internatskolan Eton College, som är en engelsk privatskola för pojkar. Den ligger i Berkshire, drygt 30 km väster om centrala London. På skolan studerar cirka 1 300 pojkar i åldrarna 13–18 år (cirka 260 per årskull). Skolan grundades 1440 av Henrik VI och är traditionellt en av de mest ansedda engelska privatskolorna. Vår kung, Carl XVI Gustaf, gick på Sigtuna Humanistiska läroverk och prins Carl Philip på Lundsberg internatskola i Värmland.

prins Harry
Prins Harry träffar Spice Girls på 90-talet

Kungliga tonåringar får naturligtvis möjlighet att träffa sina idoler. Det är bara en tidsfråga innan förebilden själv önskar träffa prinsen eller prinsessan. Det kan vara svårt för en tonåring att överkomma sin blyghet och osäkerhet – trots alla dessa möten. Prinsessan Madeleine, exempelvis, har haft stora svårigheter att känna sig bekväm i offentliga sammanhang.

Spanska kyssar

De ska kunna hälsa artigt och korrekt på varandra och andra kungligheter. Här ser vi spanska systrarna kronprinsessan Leonore, 13, och prinsessan Sofía, 12, som “kindpussas”.

Ett trevligt bordsskick står överst på tonåringens “måste kunna lista”.

I den belgiska kungafamiljen hittar vi fyra barn. 17-åriga Elisabet ska bli drottning.

Syskonkärleken är stark i den belgiska kungafamiljen.

 

 

Foto TT

Annons