Kungligheten död – drottning Elizabeth i sorg: "Är bedrövad"

Drottning Elizabeth – krutgummornas krutgumma.

Drottning Elizabeth är i sorg.Nyheten har briserat: en kunglighet har avlidit.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?
Slå på ljud

Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah blev regerande emir i Kuwait år 2006. Innan dess hade han hunnit vara både utrikesminister och premiärminister i landets regering.

Emiren är monark och statschef i Kuwait ska härstamma från Al Sabah-släkten. De har styrt över riket sedan mitten av 1700-talet.

Nu har Kuwaits försatts i sorg. Släktens starke man och monark, Shejk Sabah, har avlidit, 91 år gammal.

Kunglighet död – drottning Elizabeth i sorg

Det kuwaitiska kungahusets chefsminister shejk Ali Jarrah al-Sabah gick ut i statstelevisionen och meddelade de tragiska nyheterna.

– Det är med stor sorg och brustna hjärtan som vi sörjer shejk Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, vår emir, sa shejk Ali Jarrah al-Sabah

Men Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah sörjs även utanför landets gränser. Shejken var en god vän med det brittiska kungahuset och tog så sent som i december emot prins William på ett officiellt statsbesök.

William och shejken i samspråk.

William och shejken i samspråk.

 

LÄS OCKSÅ: Orden om prins Daniel som väcker oro: ”Utsatt”

“Jag blev bedrövad”

Williams farmor drottning Elizabeth har skickat sina officiella kondoleanser till shejkens bror, Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, som nu ska kliva på tronen som ny emir.

“Jag blev bedrövad när jag hörde att ers höghet gått bort. Din ärade bror vigde sitt liv åt att tjäna Kuwait och underhålla dess relationer med allierade och vänner. Han kommer att bli ihågkommen för sitt arbete för att stabilisera regionen, för samförståndet mellan länder och religiösa övertygelser, och för de mänskliga rättigheterna. Jag sätter stort värde på att hans vänskap med Storbritannien och hans minnesvärda statsbesök i november 2012”, säger Elizabeth i uttalandet.

Shejk Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah levde ett omväxlande liv. Hans hustru Fatuwah bint Salman Al-Sabah avled redan 1990. Han har också förlorat två barn, en son i en bilolycka och en dotter i bröstcancer.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel utskämd – sa förbjudna orden inför alla