Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligheterna som bröt normerna – och skrev historia

07 sep, 2019, 18:00 
AvEmma Sanderberg
Kungligheterna påverkar oss mer än vi tror. Många val vi gör idag har blivit möjliga tack vare olika kungligheter igår. Hade du till exempel bedövning när du födde barn? I så fall har du drottning Victoria att tacka. Läs berättelserna om kungligheterna som skrev om historien!
Annons

Kungligheternas makt har sakta men säkert klingat av världen över. Men trots att makten har flyttats från de kungliga salarna till de politiska rummen så påverkar kungligheterna fortfarande samhället på många. Kläderna de väljer att bära, valen de väljer att göra och citaten de väljer att säga når ut till miljontals med människor och sätter igång mängder av diskussioner. En del av kungligheternas val har till och med påverkat generationer efter generationer och ses som självklarheter idag.

Drottning Victoria bar vit bröllopsklänning

Till exempel så är det Englands forna drottning Victorias förtjänst att vi bär vita bröllopsklänningar idag. Förr skulle en bröllopsklänning ha starka färger som var dyra att framställa, men när drottningen gifte sig med sin tyske kusin, prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, bar hon en vit satinklänning med fem meter långt släp. Efter den dagen 1840 var det inga modemedvetna kvinnor som ens kunde tänka sig att gifta sig i en traditionell, färgstark klänning. Mode överlag är något som kungligheterna alltid haft stort inflytande över och fortfarande har.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Victoria
Drottning Victoria av England.

Ett annat regelbrott som drottning Victoria gjorde som vi kan vara tacksamma för, ägde rum när hon skulle föda sitt åttonde barn 1853. Då var brittiska läkare emot att lindra födande kvinnors smärta med det nya preparatet kloroform. Men det struntade drottning Victoria i och ville få bedövning ändå. Därefter krävde en hel generation kvinnor att få bedövning vid förlossning, och till slut fick läkarna ge med sig och de första anestesiläkarna utbildades.

Annons

Prinsen gjorde tatueringar acceptabelt

Men det är inte bara drottning Victoria som har påverkat historien. När hennes 16-årige barnbarn Georg valde att tatuera sig dröjde det inte länge förrän New York Times rapporterade att tatueringar har blivit accepterat i England. Innan dess sågs tatueringar endast på sjömän eller kriminella.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på Öland

Sedan får vi inte glömma våra svenska kungligheter, som förändrat för generationer innanför slottets väggar. Som Herman Lindqvist skrev i sin krönika, som ni kan läsa här, har drottning Silvia banat väg för kungafamiljen att anställa kvinnor utanför adeln.

När drottning Silvia installerade sig på slottet hade det inte funnits ett drottningämbete på elva år och aldrig ett ämbete för en kronprinsessa. Drottning Silvia anställde enbart yrkeskvinnor och kronprinsessan har fortsatt i samma spår.

Drottningen bad om en skrivmaskin

Drottningen förändrade även det svenska kungahuset genom viljan att vara delaktig i grovjobbet. Medarbetarna förvånades när drottningen 1976 bad om att få skrivmaskin. Drottning Silvia var van att arbeta sedan tidigare och ville dra sitt strå till stacken direkt. Tidigare drottningar stod vid sidan av och satt absolut inte själva och skrev på skrivmaskin.

 

Foto: TT

Annons