Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligheternas hälsoproblem – livslånga lidanden

19 jun, 2023, 08:30 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Vilka sjukdomar har kungligheterna drabbats av?
Vilka sjukdomar har kungligheterna drabbats av?

Vem som helst kan drabbas av sjukdomar och diagnoser – ja, till och med kungligheterna.

Annons
EXKLUSIVT: Victoria och Daniel på bröllop – se filmen!Brand logo
EXKLUSIVT: Victoria och Daniel på bröllop – se filmen!

Diagnoser, tillstånd och sjukdomar undkommer ingen – inte ens kungligheter.

Ögonproblem, ångest och migrän är bara några av de problem som drottningar, kungar, prinsessor och prinsar runt om i världen drabbas av.

Här listar Svensk Damtidning listan över några av våra mest kända kungligheters besvär:

Prinsessan Diana

Den tragiskt bortgångna prinsessan Diana led under hennes äktenskap med kung Charles III av ätstörningen bulimi.

I en intervju med Andrew Morton har hon berättat att Charles kommenterade hennes kropp en vecka efter förlovningen, vilket triggade ätstörningen.

– Bulimin började veckan efter att vi förlovat oss. Min man lade sin hand på min midja och sa "åh, lite knubbig här, inte sant?' och det utlöste något i mig.

Prinsessan Eugenie

Prinsessan Eugenie är det sjätte barnbarnet till brittiska drottning Elizabeth II.

Som tolvåring opererades hon för skolios – en operation som tog åtta timmar. Under de timmarna satte kirurgerna in 20 centimeter långa titanstavar. Efter operationen spenderade prinsessan tre dagar på intensivvårdsavdelningen och en vecka på en vanlig avdelning, skriver Hello Magazine.

Annons

Väl hemma var hon rullstolsbunden i sex dagar, men kunde efter det gå normalt. På flertalet bilder visar Eugenie upp sina ärr på ryggen, den mest kända från hennes bröllopsdag.

Kung Charles III

Vad många kanske inte vet om är att den hyfsat nykrönta kungen av Storbritannien lider av daktylit, som orsakar inflammation och vätskeansamling i kungens fingrar. Det gör att fingrarna svullnar upp och i folkmun kallas tillståndet för "korvfingrar", rapporterar Forbes.

Meghan Markle

Hertiginnan Meghan Markle är en frekvent konsument av akupunktur och österländsk medicin, något hon sagt varit "livsomvälvande" för hennes försvagande migrän – som ibland blir så pass illa att hon tvingas läggas in på sjukhus, enligt Royal Family.

Prins Harry

Migrän är någonting som paret prins Harry och Meghan har gemensamt. En av Harrys värsta episoder inträffade när han besökte Sydpolen 2013, där han var tvungen att få anti-migräninjektion av läkare. Det skriver han i sin memoarbok.

Annons

Prins William

Prins William är inte främmande för ångest, något han varit öppen med tidigare. Främst handlade det om rädslan för att tala inför en publik.

Rädslan fick han dock bukt med på grund av ett växande synproblem.

– Min syn började avta lite när jag blev äldre och jag brukade inte ha på mig kontaktlinser när jag jobbade, så när jag höll tal kunde jag inte urskilja någons ansikte, säger han i en dokumentär enligt The Telegraph.

Kronprinsessan Mette-Marit

Ett mer sällsynt tillstånd drabbade den norska kronprinsessan Mette-Marit år 2018. Då diagnostiserades hon med en sällsynt form av kronisk lungfibros, vilket orsakar ärrvävnad på skadade lungor och påverkar organens funktion.

På grund av sjukdomen har kronprinsessan tvingats ställa in offentliga framträdanden, skriver norska NRK.

Annons