Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungligheternas hemliga last

30 nov, 2016, 08:00 
AvJohanna Lejon
Det är något speciellt med kungligheterna och deras tedrickande. Bjuder du kronprinsessan Victoria på kaffe så tackar hon mycket vänligt nej. Innan hon ler och ber att få en kopp Earl Grey i stället!
Annons
Crown Princess Victorias 32nd birthday

Säg den slottshelg som inte innebär ett riktigt maffigt afternoon tea. En tradition som vi delar med kungligheterna!

– Kronprinsessan Victoria dricker nästan aldrig kaffe. Hon vill ha te. Helst i stora koppar. Det är hennes lilla last, berättar en person i hennes närhet.

På Haga är testunderna heliga, det har de varit för henne och Daniel ända sedan de var nykära och precis hade träffats. Då brukade de sitta vid hans köksbord hemma på Banérgatan på kvällarna med varsin tekopp.

Kanske en ritual som kronprinsessan lärt sig av sin kära auntie Lilian, som inte bara var roligast i kungafamiljen, utan den mesta tedrickaren också.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
PrinsessanLilian7

Varje gång Victoria hälsade på i Villa Solbacken drack de afternoon tea ihop, alltid med nybakade scones och apelsinmarmelad, precis som prinsessan Lilian ville ha det. Hon hade ju rötterna i Wales och tillbringade gärna regniga eftermiddagar vid ett fönsterbord på Hotel Diplomat på Strandvägen i Stockholm med väninnorna. Där avnjöt de sedan sitt eftermiddagste rykande varmt, tillsammans med de klassiska tillbehören: tunna gurksnittar, fina bakverk och nybakta scones. Och nu har kronprinsessan alltså tagit över sin aunties tevana.

Annons

Testunderna på Buckingham Palace är lika efterlängtade. Drottning Elizabeth får sin första kopp vid 7:30, när kammarjungfrun kommer in med frukostbrickan. Och det är alltid English Breakfast Tea serverat i en kopp av benporslin. Her Majesty har mjölk i teet men absolut inget socker och du kan aldrig gissa vad hon äter till.

Rätt svar: Helt vanliga Mariekex!

Hatt-elizabeth-248

På slaget 17.00 blir det tepaus igen. Då väntar hennes afternoon tea, den testund som hon njuter av allra mest. Då dricker hon helst Earl Grey eller Darjeeling, och så kopplar hon av en stund med sina corgis. Hon får små fina snittar med gurka och rökt lax, givetvis med kanterna bortskurna, och sina kära jam pennies, de pyttesmå runda smörgåsarna med sylt emellan. Men allra viktigast är hennes älskade chokladtårta. Men hon tar bara en tunn skiva.

Annons

Sconesen? Nja. Dem brukar hon smula sönder och ge till sina corgihundar…

– Så jag misstänker att hon inte gillar dem något vidare, suckar Darren McGrady som var hennes privata kock i 15 år.

En som tackade nej till eftermiddagsteet var däremot den omåttligt populära drottningmodern, som hellre smuttade på starkare droppar. När hon 98 år ung besökte ett kvinnoinstitut, tackade hon artigt nej när personalen ville bjuda på en kopp:

– Jag tar hellre lite ur sherryflaskan som ni har gömt bakom gardinen därborta!

Kanske är det ingen tillfällighet att kungligheterna föredrar te. En kopp kaffe kan tas med i pappersmugg och svepas snabbt. En kopp te kräver tid och långsam njutning lite mer sofistikerat. Särskilt om den serveras med all världens godsaker. Kaffe anses inte lika fint, men så har dagens afternoon tea också sitt ursprung i den brittiska aristokratin på 1840-talet.

Anna, hertiginnan av Bedford, blev rejält hungrig redan vid fyra på eftermiddagen, och middagen serverades först klockan åtta. Det kurrade väldigt i hertiginnans mage så hon beställde in en bricka med te, bröd, smör och bakverk. Det blev en vana och hon började bjuda hem vänner som kunde göra henne sällskap. Vips hade hennes tepaus blivit ett fashionabelt eftermiddagsparty med egen klädkod!

Annons

Damerna tog på sig långa handskar och en elegant hatt och slog sig ned i salongen mellan klockan fyra och fem för att bli serverade. Värdinnan själv bar dock inte hatt eftersom ingen kvinna bär hatt i sitt eget hem, en etikettregel som gäller än i dag.

Det engelska klimatet med disiga hedar och fuktig kyla gjorde dessa testunder mycket populära, speciellt i sällskap av en sprakande brasa, tända ljus och, såklart, ett fat med godsaker. Nu har vi svenskar också anammat traditionen och de flesta slott som hyr ut rum lockar med afternoon tea, men då från klockan tre för att inte krocka med vår svenska normal-middagstid klockan sex.

Elizabeth-Ste-1


På tebjudning hos drottningen

Om du själv skulle få lyckan att bli inbjuden till afternoon tea med drottning Elizabeth, kan det vara bra att veta vad som gäller.

Annons

• Man reser sig när hon kommer in i salongen.

• Tilltala henne med Her Majesty första gången ni möts, sedan gäller Ma’am. Men sedan ska hon kallas Her Majesty en sista gång innan ni skiljs åt.

• Endast tekoppen ska lyftas upp när man dricker teet, aldrig lillfingret!

• Tekoppen ska alltid placeras på fatet när man inte dricker.

• Sluta ät så fort drottningen tagit sin sista smakbit.

Elizabeth-1

Visste du att

• En tebjudning varar ett par timmar, men inte mer än tre.

• Afternoon tea ska inte förväxlas med High tea, som är mer robust och serveras senare.

3-Elizabeth-london-2016

3 kungligt goda snittar

• Med gurka.

• Med ägg och majonnäs.

• Med rökt lax med färskost.

Av: Åsa Bönnelyche.

Foto: Stella Pictures, Ibl.

Annons