Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligheternas kelgrisar – kändisarna som älskar att sola sig i den kungliga glansen

15 nov, 2022, 14:00 
AvLinus Brännström
Kungliga kelgrisar – kändisarna som älskar att sola sig i den kungliga glansen

Artister, skådespelare och kändisar – här är de svenska kungligheternas kelgrisar.

Annons
Se filmen! Här börjar Madeleine, Silvia & kungen plötsligt att dansa – i BrasilienBrand logo
Se filmen! Här börjar Madeleine, Silvia & kungen plötsligt att dansa – i Brasilien

Att umgås utanför de förväntade kretsarna kan berika livet, göra det mer spännande och öppna för nya perspektiv – det gäller förstås också för våra kungligheter.

Genom åren har de kommit en rad kända människor nära. Flera av dem har blivit kelgrisar för våra kungligheter och några av namn förvånar betydligt mer än andra.

E-Types relation med kronprinsessan Victoria

E-Type kronprinsessan Victoria
E-Type showar för vännen Victoria.

Ett sådant är Martin ”E-Type” Eriksson – den vikingaintresserade eurotechnostjärnan är sedan många år nära vän med kronprinsessan Victoria.

Annons

– Jag lärde känna kronprinsessan för en väldig massa år sedan via min producent och en av mina närmsta vänner, John Amatiello, berättade E-Type i Så mycket bättre 2011.

Han avslöjade då också att Victoria brukade besöka honom i studion – och att hon vid ett av dessa besök blev väldigt förtjust i hans låt Banca Banca.

– När vi sågs på middagar och kalas sa hon jämt ”har du med dig låten”. Jag tänkte att det är ju hennes låt, så hon fick den i 24-årspresent, berättade E-Type och syftade på att han framförde Banca Banca på Victoriadagen när kronprinsessan fyllde just 24.

Kronprinsessan Victoria E-Type
E-Type kramar om kronprinsessan Victoria på hennes 24-årsdag då hon fick en låt av honom.

I en intervju med Aftonbladet har han också beskrivit Victoria som ”godheten själv”.

– Vi är kompisar. Hon har en underbart trevlig man. Henne är det inte heller något synd om. Hon känns ofantligt lycklig och glad just nu, sa han till tidningen 2011.

Annons

Så sent som i fjol sa E-Type i P3 att han anser att kronprinsessan är en ”god kompis”.

– Vi hängde mycket förr. Nu har hon annat för sig och ska ta över Sverige. Men jag tycker väldigt mycket om henne, så kan jag säga, berättade han i radion.

E-Type har dock hittat nya mäktiga kompisar – inför valet syntes han och flickvännen Melinda Jacobs ofta med Moderaternas Ulf Kristersson och hans fru Birgitta.

E-Type Melinda Jacobs
Martin ”E-Type” Eriksson med kärleken Melinda Jacobs.

Felix Herngrens herrlunch med prins Daniel

Framgångsrika regissören, skådespelaren och producenten Felix Herngren är en annan kelgris i societeten – inte minst bland männen.

Herngren har under många år anordnat en välbesökt och generös jullunch på Operakällaren dit bara män är välkomna.

Felix Herngren
Felix Herngren är ett populärt sällskap i fina kretsar.

Expressen har rapporterat att bland andra Jonas Gardell, Mauro Scocco, Leif GW Persson, Fredrik Wikingsson, Henrik Dorsin, Kristian Luuk, David Batra och Henrik Schyffert varit på plats.

Annons

– Jag är förtjust i Felix, han är väldigt generös och han har en väldigt trevlig jullunch. Det är en jullunch med ett traditionellt julbord och det är en utmärkt tillställning. Det är påtagligt generöst. Det kan inte vara gratis om jag säger så, berättade Leif GW Persson för Expressen häromåret och fortsatte:

– Det börjar någon gång vid ett och sen håller det på. Jag är gammal och trött så jag brukar gå hem när jag har ätit färdigt men de andra brukar hålla på till någon gång efter midnatt. Men de är ju betydligt yngre än jag.

– Lunchen övergår i andra saker som middag och vickning men då är inte jag med längre.

Ett namn på gästlistan sticker dock ut – prins Daniel ska enligt Expressen ha medverkat på lunchen.

Prins Daniel Estelle föds
Felix Herngren hyllade prins Daniels offentligt efter pressträffen där han berättade om prinsessan Estelles födelse.

Felix Herngren har länge rört sig i societeten och medverkade till exempel på Louise ”Lussan” Gottliebs och Gustav Thotts bröllop. Redan när prinsessan Estelle föddes 2012 hyllade också Felix Herngren sin vän prins Daniel:

Annons

”Som fembarnspappa och rojalist blir man ju tårögd en sån här morgon! Och Prins Daniel är ju fenomenalt bra!”, skrev han enligt Dagens Nyheter på Twitter efter den omtalade presskonferensen där Daniel berättade om dotterns födelse.

”Firar semester ihop och umgås flitigt”

Runt prinsessan Madeleine finns en rad vänner ur den yppersta Stockholmssocieteten – som Ellen Dinkepspiel, Katarina von Horn, Lovisa De Geer och tidigare nämnda ”Lussan” Thott (tidigare Gottlieb).

Men där återfinns också modejournalisten Sofi Fahrman som slog igenom med Aftonbladet-bilagan Sofis Mode under 00-talet. Hon brukar nämnas som en av prinsessan Madeleines närmaste vänner och de bodde samtidigt i New York där de syntes shoppa tillsammans.

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleines nära vänskap med Sofi Fahrman tvingade Aftonbladet att vidta åtgärder.

Det här var efter Madeleines uppbrott från fästmannen Jonas Bergström och Sofi Fahrman var en av dem som då stöttade prinsessan.

Annons

Att de verkligen står nära varandra bekräftades 2010 av Sofi Fahrmans dåvarande arbetsplats Aftonbladet – med tanke på den jävssituation som förelåg ansåg sig tidningens dåvarande chefredaktör Jan Helin tvungen att skriva en text om hur man skulle förhålla sig till det hela.

”Aftonbladets medarbetare Sofi Fahrman är vän med prinsessan Madeleine. Det har inte alltid varit så, men deras vänskap har den senaste tiden utvecklats till den grad att de numer firar semestrar ihop och umgås flitigt då prinsessan vistas i New York där Sofi Fahrman numera bor”, skrev han på sin blogg på Aftonbladets sajt.

Sofi Fahrman och Filip Engelbert på prinsessan Adriennes dop.

Helin skrev också att ”Sofi väljer väninnas förtroende före sitt journalistiska uppdrag” och att det skulle få en rad följder:

Annons

”Vi kommer inte att ställa frågor om prinsessan Madeleine till Sofi Fahrman. Det skulle skapa en ohållbar arbetssituation”, bloggade han och fortsatte:

”Vi kommer från och med nu att bevaka vår egen medarbetare om hon syns ihop med prinsessan Madeleine på olika tillställningar. Det är en ovanlig situation, men så måste livet få vara också för en journalist.”

Sofi Fahrman är återigen bosatt i Sverige och numera är hon gift med miljardären Filip Engelbert.

– Han är som ett Kinderägg, full av egenskaper som jag går igång på. Han är intressant och intresserad - unik! Jag gillar att han har ett busigt, varmt och finurligt sätt och ett starkt ”doer”-tänk som tilltalar mig, har hon berättat för Amelia om sin make.

Kronprinsessan Victoria med dåvarande makarna Gundhild och Petter Stordalen.

Stordalen och Stenbeck står Victoria nära

Även inom näringslivet finns täta kopplingar till kungahuset. Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen uppges stå kronprinsessan Victoria nära – något som framför allt kommer sig av att hans exfru, läkaren och filantropen Gunhild Stordalen, är en av Victorias kompisar.

Annons

Gunhild Stordalen har till exempel fått kronprinsessan att ställa upp på sina konferenser för Eat Forum, ett initiativ som syftar till att utveckla en mer hållbar matproduktion, flera gånger och de har beskrivits som nära vänner.

Kronprinsessan Victoria och Gunhild Stordalen har beskrivits som nära vänner.

Svensk-amerikanska miljardären och affärskvinnan Cristina Stenbeck, Jan Stenbecks äldsta barn och arvtagare till Kinnevik, står också kronprinsessan Victoria nära.

De är lika gamla och har på ett sätt haft liknande livsresor – när Jan Stenbeck dog 2002 jämförde Svenska Dagbladet Cristina Stenbeck och Victoria och skrev att båda två var arvtagare till ett kungarike.

Cristina Stenbeck och hennes make Alexander Fitzgibbons fanns förstås på gästlistan när Victoria och Daniel gifte sig 2010. Cristina och Victoria har också synts mingla tillsammans på andra societetsbröllop.

Cristina Stenbeck och kronprinsessan Victoria är lika gamla och har gått igenom liknande resor genom livet.

När Cristina Stenbeck 2017 firade sin 40-årsdag med en tre dagar lång fest i Stockholms skärgård fanns såväl kronprinsessparet som prinsessan Madeleine och Chris O'Neill bland gästerna. På plats var också bland andra tidigare finansministern Anders Borg och Dominika Peczynski.

Stenbeck dök samma år upp på en överraskningsfest när Victoria fyllde 40.

Foto: TT

Annons