Kungligt båtliv under bröllopsfesten

Kungligt båtliv under bröllopsfesten
Annons

mette-marit-haakon-båt

För den båtintresserade finns det en hel del att se fram emot i bröllopsveckan. Alla de skandinaviska kungaskeppen kommer att vara på plats.

Det kommer att finnas en hel del båtar för den intresserade att beskåda i Stockholms vatten dagarna runt kronprinsessbröllopet. När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig den 19 juni kommer festen att pågå i dagarna tre. Firandet inleds med en privat middag på Drottningholm den 17 juni. Dagarna innan anländer gästerna; kungligheter och statsöverhuvuden från hela världen.

Annons

Bor ombord

De norska och danska kungahusen kommer att bo ombord på sina kungaskepp, “Norge” respektive “Dannebrogen”, som kommer ligga för ankar vid Skeppsbron eller Skeppsholmen mitt i Stockholm. Kungaskeppen kommer även att få sällskap i Stockholms vatten av ett antal andra fartyg, till exempel militärfartyg och “Ostindiefararen Götheborg”.

Bröllopsdagen har man även chansen att beskåda den svenska kungaslupen “Vasaorden”. Brudparet själva kommer att göra en tur i det anrika skeppet som inte varit i bruk på tio år. Kungen och drottning Silvia gjorde också en tur i denna båt under sin bröllopsdag den 19 juni 1976. Ett antal roddare kommer att ro kronprinsessparet från Vasabryggan till Logårdtrappan.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ombord på kungaslupen.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ombord på kungaslupen 1976.

Läckande skepp

Annons

Kungaslupen “Vasaorden” har legat i vila på Galärvarvet men ska nu flyttas och prepareras inför bröllopet.
– Vasaorden kommer att läcka. Men Marinen transporterar henne nu till Muskö. Där kommer hon att få ligga i en vagga i vattnet för att låta träet svälla tills hon blir tät. Hon är byggd i ek så det kan ta flera veckor. Sedan blir det för sjömännen som ska ro henne att träna, säger Eva Berglund-Thörnblom, intendent på Sjöhistoriska museet till Nättidningen Svensk Historia.

Förstördes vid brand

Den ursprungliga Vasaorden byggdes 1774 efter Fredrik Henrik af Chapmans ritningar och namngavs efter Gustaf III:s utmärkelse. Den förstördes dock vid en brand 1921 men två år senare sjösattes en ny, byggd efter samma ritningar. Vasaorden har förutom vid bröllopet 1976 även använts vid invigningen av Stockholms stadshus 1923 och senast vid den japanske kejsaren Akihitos besök år 2000. Kungaslupen ägs och bemannas av den svenska marinen men förvaras och visas av Sjöhistoriska museet. Efter bröllopet kommer man kunna se slupen på Sjöhistoriska museets utställning” Sex kungliga båtar” i Båthall 1 vid Vasamuseet under sommaren.

Kungaslupen Vasaorden.
Kungaslupen Vasaorden.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL, All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Kungligt båtliv under bröllopsfesten”

 1. Sickan skriver: 14 maj, 2010

  Varför skulle Victoria ha det Lövis??


 2. Dikte skriver: 15 maj, 2010

  kommentar til “om prins cp korde nytt lopp i helgen” #55 – sættes ind her da den er blevet standset af redaktionen.

  Der er i #54 anført at Victoria har et nært forhold til Grevinde Alexandra.

  Det anføres i #55 at det ikke kan passe og at pressen ikke ved noget.

  Her er mit svar:
  Der er i vores kultur et særligt had overfor kvinder der er utro imens vores kultur er meget mere overbærende overfor mænd der er utro.

  Jeg ved ikke om det er interessant hvem der var utro først.

  Hvis vi skal gå ind i den vurdering er dit gæt lige så godt som mit. Jeg ved ikke hvem der var utro først og det ved du heller ikke!

  Men når vi kan konstatere at prins Joachim er med til Martins polterabend (fest med nærmeste venner før et bryllup) så tyder det på at Martin ikke er den som har ødelagt Joachim og Alexandras ægteskab.
  Når Joachim er med til en så privat begivenhed som kun er for de nærmeste af Martins venner er det beviset for at Martin ikke er den tredjepart der ødelagde ægteskabet.

  Som du selv nævner så ved Frederik, Mary og Victoria nok mere om den sag end du og jeg eller pressen.


 3. Axel skriver: 16 maj, 2010

  Det marina inslaget i festligheterna är mycket uppskattat.
  Tänk t.ex. om Jonas haft en svepmatros som gått före och röjt minor. Då hade alla varit glada i dag!


 4. Netaadika.bloggspace.se skriver: 16 maj, 2010

  Men nu gick Jonas på en mina iaf…. en norsk mina dessutom. Hu !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar