Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligt klänningsmode genom tiderna

08 apr, 2011, 13:08 
Agneta Nisbeth
Annons

Frasande siden, lenaste sammet och kaskader av chiffong med kunglig touch kan man njuta av på Livrustkammaren i Stockholm ända fram till den 8 januari nästa år.

Idag öppnar nämligen utställningen ”Kunglig Vintage”, en härligt färgsprakande exposé av det kungliga klänningsmodet från 1900-talets början fram till 1970-talet. Här finns klänningar som burits av såväl drottningarna Victoria och Louise som prinsessorna Ingeborg och Sibylla.

Samla damm

Och många av klänningarna hängde en gång i kung Carl XVI Gustafs syster prinsessan Margarethas garderob. Men hon verkar ha en ganska osentimental inställning till sina gamla blåsor. Hon har själv inget intresse av att låta dem samla damm därhemma, utan många av dem finns nu på Livrustkammaren.

Annons

Flinka fingrar

Utställningen ”Kunglig Vintage” är en värdig hyllning till svensk couture av högsta kvalitet. Man kan inte annat än beundra de flinka fingrar som knåpat ihop dessa välskräddade plagg vid ateljéer som Märthaskolan, Augusta Lundin och NK:s franska. I samband med utställningens öppnande släpps också en bok med namnet ”Kunglig Vintage”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Annons