Kvinnorna bakom prinsessan Sofia

kvinnorna bakom prinsessan sofia
Prinsessan Sofia har ett stort nätverk runt omkring sig. En del träffar hon dagligen på slottet medan andra ingår i hemliga nätverk, som Sofia möter utanför den officiella kalendern.
Annons

Sofia är prinsessa av Sverige men när det kommer till att nätverka är hon en riktig drottning. När Carl Philip och Sofia blev ett par var det en rad saker, den unga Älvdalstjejen, var tvungen att lära sig. När man gifter in sig i den svenska kungafamiljen behöver man förstås stöttning på vägen och de här första åren var det många kvinnor som fanns i kulisserna, för att ge Sofia uppbackning.

Annons

Prinsessskola hos Kirstine von Blixen-Finecke

Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke var en sådan nyckelperson. Hon hjälpte prinsessan att komma in i sin nya, kungliga, roll och bli varm i kläderna.

Annons

– Att prata med erfarna människor som finns i de sammanhang jag ska komma in i, att försöka förstå hur allt ligger till, det har självklart varit en process. Jag vet inte vad man menar när man utåt sett pratar om prinsesskola. Men om det handlar om att få kunskap och erfarenheter kring framtiden som gift med en prins så har jag definitivt fått det, sa Sofia själv om den hjälp hon fick.

kristine blixen finecke

Mentorn Barbro Ehnbom

Men Sofia fick även hjälp innan bröllopet. Affärskvinnan Barbro Ehnbom stod nämligen vid Sofias sida, som mentor, innan hon gifte sig med Carl Philip. Duon har fortfarande en nära kontakt och Barbro är en självskriven gäst när prinsparet har större bjudningar.

Annons

sekreteraren Anita, mentor Barbro Ehnbom, Christina Saliba, sofianätverket

prinsessan sofia barbro ehnbom 2010

Mediedrottningen Christina Saliba

Hösten 2013 anlitade Carl Philip och Sofia pr-proffset Christina Saliba, som då var vd och delägare på pr-byrån Mindmakers, för att få hjälp att hantera media. Prinsen hyllades till exempel för sin intervju i  “Hellenius hörna”, som gjordes vid den här tidpunkten, och Christina Saliba ska även ha hjälp Sofia med några av hennes mest uppmärksammade tal. Den här hjälpen betydde otroligt mycket för prinsessa och i dag är hon både trygg och självsäker när hon möter pressen. Sofia och Christina har än i dag en mycket nära relation och numera jobbar faktiskt Sofia syster, Lina Hellqvist, för Christina.

christina saliba
Lina Hellqvist och Christina Saliba på en boklansering, år 2019.
Annons

Mamma Marie Hellqvist

Den kvinnan som hjälper Sofia allra mest är förstås mamma Marie. Utan henne skulle prinsessans liv inte vara detsamma. Hon finns alltid där för Sofia och helgresorna till det solgula trähuset i Kåtilla, utanför Älvdalen, är livsviktiga. När Sofia får åka hem till sin mamma kan hon pusta ut och ventilera saker hon går och grubblar på medan Marie nickar instämmande.

prinsessan sofia marie hellqvist

‘Sofianätverket’

Två gånger om året träffar Sofia en kvinnogrupp som kallar sig Sofianätverket. Gruppens medlemmar består av prinsessan Sofia, Sophia Bendz, Sofia Breitholtz, Sofia Arkelsten och Sophie Nachemson Ekwall. Så det är inte döpt efter prinsessan Sofia, även om hon är en medlemmarna. Nätverket diskuterar många olika frågor och vid förra mötet handlade det främst om socialt entreprenörskap, feministisk utrikespolitik och hur nätverket kan skapa förutsättning för kvinnlig inkludering.

Annons
Prinsessan Sofia och Sofianätverket på Norrsken

Sekreteraren Anita

En av kvinna som Sofia jobbar otroligt nära är hennes sekreterare, Anita Söderlind. Hon finns ständigt i den kungliga kulissen och hjälper prinsessan, både på kontoret och ute på fältet.

– På slottet tar jag bland annat emot besök och så arbetar jag väldigt nära min sekreterare Anita, har Sofia själv sagt om relationen.

prinsparet sekreterare anita söderlind

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Kvinnorna bakom prinsessan Sofia”

 1. ellinor blomquist skriver: 16 februari, 2020

  Förnedrande att skriva princesskola etc!
  Vad då stöttor?
  Jag tar för givet att Soia var väl mogen för att inse vad som förväntas,annars har Sofia kunskap och erfarenhet inom kungafamiljen-och de bistår säkert med råd.


 2. Catrin skriver: 17 februari, 2020

  Daniel gick i prinsskola och Sofia i prinsess-skola…antar att Chris fick dispens då han tackade nej till prinstitel…?
  Ges månne endast betygen U eller G el även VG?


 3. konsttanten skriver: 17 februari, 2020

  Kirstine von B F är en mkt bra stödperson. Självklart behöver både Daniel och Sofia en utbildning om kungliga seder och bruk, inget fel med det. Det hade Mary också.


  1. Anna skriver: 18 februari, 2020

   Konsttanten,
   Vet du vilka mer som har stödpersoner…? Förståndshandikappade.


 4. Leo skriver: 18 februari, 2020

  Hur många artiklar har handlat om detta, tjatigt! Ser man till de som är anställda på slottet behövs inga stödpersoner, av dem krävs gedigen utbildning.


  1. konsttanten skriver: 19 februari, 2020

   De anställda på slottet, får säkert en introduktion, och arbetsbeskrivning inom sitt område.
   Daniel och Sofia har ett bredare arbetsfält med olika krav. Stödperson kan vara en typ av lärare inom den kungliga världen, som förutom lär ut är en mentor.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar