Kyrkobränder i Norge – kungaparet i sorg

26 jan, 2021, 06:00 
Kung Harald och drottning Sonja
Helvete – historien om norsk black metal fascinerar många tv-tittare. Även den norska kungafamiljen spelar en roll i berättelsen.
Annons
Madeleine & Chris: 19 oförglömliga kärleksögonblick
Madeleine & Chris: 19 oförglömliga kärleksögonblick

Helvete – historien om norsk black metal är en omskakande berättelse. En dokumentärserie i fyra delar om en musikgenre som växte till en global subkultur – och som för vissa slutade i ond bråd död.

I fokus för dokumentären, som sänds på SVT Play, hittar vi bandet Mayhem. I bandet spelade under en period Varg Vikernes, som senare blev dömd för mordet på Mayhem-profilen Øystein Aarseth. Varg blev först känd för den norska allmänheten när han trädde fram och erkände att han legat bakom vågen av kyrkobränningar som plågade landet i början på 90-talet.

Helvete – dokumentär på SVT om kyrkobränderna

Kung Harald och drottning Sonja
Förödelsen i Holmenkollen kapell kan inte varit kul att se för kung Harald och drottning Sonja.

Bränderna utfördes som ett slags krigsförklaring mot kristendomen. Totalt anlades över femtio stycken eldsvådor, och ofta drabbade de kyrkor som stått i flera hundra år. En av de äldsta var Fantoft stavkyrka, som byggdes 1150.

Annons

Ändå försvaras bränderna fortfarande av vissa inom black metal-svängen.

– Att bränna kyrkor är naturligtvis någonting jag stödjer till hundra procent. Många fler kyrkor borde ha brunnit – och det kommer de att göra i framtiden. Vi måste röja undan alla spår av vad kristendomen har att erbjuda den här världen, har Gaahl, tidigare sångare i bandet Gorgoroth, sagt till Aftonbladet.

Anders Odden, medlem i banden Satyricon och Doctor Midnight & the Mercy Cult, är av en annan åsikt.

– Det här med kyrkobränder är ju något som de flesta i miljön tagit avstånd från i efterhand. Jag är inte för förstörelse av kulturminnen. Även om man inte gillar kristendomen kan de här byggnaderna ha andra kvaliteter, som till exempel som motiv till albumomslag, har Odden sagt till den norska tidningen Aftenposten.

Norska kungafamiljen var i sorg

För den norska kungafamiljen blev kyrkobränderna en personlig historia. I februari 1992 brann nämligen Holmenkollen Kapell ner till grunden. En stor sorg för kung Harald och drottning Sonja, som besökte kyrkan årligen för den traditionella juldagsmässan.

Annons

Men fyra år senare, 1996, hade kyrkan återuppstått – efter ett omfattande renoveringsarbete. Nu har det återigen blivit en del av kungafamiljens julfirande.

Annons