Läkaren varnar för schamanens agerande: “Det han gör är livsfarligt”

Läkaren varnar för schamanens agerande: “Det han gör är livsfarligt”
Schaman Durek gav sig in i debatten om corona-viruset. Nu varnar svenska läkare för hans råd.
Annons

Corona-viruset är jordklotets stora snackis just nu. Överallt går människor runt och oroar sig: gör jag allt rätt för att undvika smittan?

Och i surret med alla expertråd klev plötsligt prinsessan Märtha Louises pojkvän Durek Verrett fram. På sitt Instagram-konto, där han har över 150 000 följare, delade han ett inlägg med råd till alla som är rädda för att bli smittade.

Annons

Schaman Durek ger råd om Corona

Märtha Louise tillsammans med sin pojkvän Durek Verrett.
Märtha Louise tillsammans med sin pojkvän Durek.

Schamanen rekommenderar att man ska tvätta händerna med en blandning av bland annat vodka och rosmarin, därefter ska man vända sig till universum och läsa upp ett mantra.

“För att ladda ner ett skydd, säg detta högt: ’Ladda ner i mitt immunsystem gula, röda och gröna koder på 100 000.’ Vänta tills du känner ett pirr och säg: ’ Tack, jag kände det. Låt det köras i min kropp i 24 timmar’”, skriver Durek bland annat.
Dureks råd har blivit vida kritiserade, både i hans eget kommentarsfält och av experter som uttalat sig.
Annons
– Det här är bland det värsta jag har hört. Karln verkar vara fullständigt galen. Det är så idiotiskt och bedrövligt. Det är skamligt att han sprider vidare detta till så många, sa Dan Larhammar, professor vid Uppsala universitet, till Svensk Dam i förra veckan.

Läkaren varnar för Durek

Men Dureks råd är inte bara ovetenskapligt, menar smittskyddsexperten och infektionsläkaren Johan Giesecke. Det kan också försätta människor i livsfara.
– Det får inte bli så att människor börjar prata med universum istället för att uppsöka sjukvården. Då kan det vara direkt livsfarligt, säger Johan.
Annons
Johan trycker på att alla bör följa de vanliga rekommendationerna: var noga med hygienen, undvik onödiga resor utomlands, håll avstånd till personer som varit i länder där viruset spridit sig.
– Det är väldigt viktigt att folk som läser vad han skriver inte låter bli att göra detta och i stället nöjer sig med hans råd, säger Johan.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Läkaren varnar för schamanens agerande: “Det han gör är livsfarligt””

 1. Lila skriver: 7 mars, 2020

  Man kan väl göra både och.
  Varför är ni så fientliga mot Durek?
  Klart att folk skall uppsöka sjukvård men det hindrar inte att dem använder sig av alternativt.


 2. Dorothea skriver: 7 mars, 2020

  Hm. Är de så dumma att de lyssnar på den där personen kan de skylla sig själva. Det är ju ren humbug det han sysslar med – och lever gott på, får man anta. Usch!!!


  1. Anna skriver: 8 mars, 2020

   Exakt, den som är dum nog att lyssna på honom får skylla sig själv…jag tycker att vi ska tiga ihjäl honom så kanske han tröttnar i brist på uppmärksamhet.


 3. konsttanten skriver: 7 mars, 2020

  Märta måste vara totalt crazy, som inte har lämnat Durek. Finns det ingen inom kungafamiljen, som kan ordna en psykolog, som kan få Märta att inse. Nu får Hakon hjälpa sin syster!!


  1. Helena FIN skriver: 9 mars, 2020

   Snälla Konsttanten, jag tycker att du skulle tänka en gång till vad du skriver. Att rekommendera psykologer till en kvinna du förmodligen inte alls känner är bara för oförskämd.


 4. ancibergfeldt skriver: 8 mars, 2020

  Ja, Märtha vad säger du om detta?


 5. Anne Cecilie Bakkelid skriver: 8 mars, 2020

  Konsttanten…..fungerte det altså så godt for deg at familien din tvang deg til psykolog fordi du elsket en som fremmede mennesker “ikke likte” ?? Du syntes det var ok at din lillebror jagde bort kjæresten din fordi en nabo ikke likte ham?
  Og Daniel ble tatt godt imot av kongeparet fra dag en etter at Victoria møtte ham? Sofia var vel og et populært valg da det ble kjent at Carl P var sammen med henne.???Ja, for hun var naturligvis ukjent for svenskene til hun ble kjent m ham?
  La flotte Märtha Louise elske hvem hun vil! Du og jeg er ikke de rette til å kritisere selv om vi mener noe annet enn henne, eller TROR på noe annet


 6. Birthe Vejrum skriver: 8 mars, 2020

  Altså vodka lad gå – vi har vel alle set de gamle westerns, hvor alkohol blev brugt t il sårrens og desinfektionsmiddel? Basilikum dufter og smager dejligt, men ellers? De øvrige forslag vil jeg ikke kommentere på! 🙂


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar