Läkaren varnar för schamanens agerande: “Det han gör är livsfarligt”

Märtha Louise och Durek är mer kära än någonsin.

Schaman Durek gav sig in i debatten om corona-viruset.Nu varnar svenska läkare för hans råd.

Corona-viruset är jordklotets stora snackis just nu. Överallt går människor runt och oroar sig: gör jag allt rätt för att undvika smittan?

Och i surret med alla expertråd klev plötsligt prinsessan Märtha Louises pojkvän Durek Verrett fram. På sitt Instagram-konto, där han har över 150 000 följare, delade han ett inlägg med råd till alla som är rädda för att bli smittade.

Schaman Durek ger råd om Corona

Märtha Louise tillsammans med sin pojkvän Durek Verrett.

Märtha Louise tillsammans med sin pojkvän Durek.

Schamanen rekommenderar att man ska tvätta händerna med en blandning av bland annat vodka och rosmarin, därefter ska man vända sig till universum och läsa upp ett mantra.

“För att ladda ner ett skydd, säg detta högt: ’Ladda ner i mitt immunsystem gula, röda och gröna koder på 100 000.’ Vänta tills du känner ett pirr och säg: ’ Tack, jag kände det. Låt det köras i min kropp i 24 timmar’”, skriver Durek bland annat.
Dureks råd har blivit vida kritiserade, både i hans eget kommentarsfält och av experter som uttalat sig.
– Det här är bland det värsta jag har hört. Karln verkar vara fullständigt galen. Det är så idiotiskt och bedrövligt. Det är skamligt att han sprider vidare detta till så många, sa Dan Larhammar, professor vid Uppsala universitet, till Svensk Dam i förra veckan.

Läkaren varnar för Durek

Men Dureks råd är inte bara ovetenskapligt, menar smittskyddsexperten och infektionsläkaren Johan Giesecke. Det kan också försätta människor i livsfara.
– Det får inte bli så att människor börjar prata med universum istället för att uppsöka sjukvården. Då kan det vara direkt livsfarligt, säger Johan.
Johan trycker på att alla bör följa de vanliga rekommendationerna: var noga med hygienen, undvik onödiga resor utomlands, håll avstånd till personer som varit i länder där viruset spridit sig.
– Det är väldigt viktigt att folk som läser vad han skriver inte låter bli att göra detta och i stället nöjer sig med hans råd, säger Johan.