Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarens nya besked om kronprinsessan Mette-Marit – är allvarligt sjuk

26 sep, 2023, 08:18 
Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit tvingas sjukskriva sig på grund av sin allvarliga sjukdom.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit gjorde många oroliga när hon lämnade återbud till kungens 50-årsjubileum. Hon var tänkt som en av hedersgästerna på den stora banketten i Rikssalen – men hälsan tillät henne inte att resa till Sverige.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Kronprinsessan Mette-Marit allvarligt sjuk – hovets besked

Norska hovets besked var att Mette-Marit tvingats till två veckors sjukskrivning.

– Kronprinsessan kommer därmed inte kunna genomföra det planerade besöket tillsammans med kungaparet och kronprinsen till Stockholm för att fira Sveriges kung Carl Gustafs regentjubileum kommande helg, sa hovet i sitt pressmeddelande.

I Mette-Marits fall handlar det inte om en förkylning, utan om en mycket allvarlig sjukdom. Mette-Marit lider nämligen av lungfibros, vilket innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna.

Annons

Sjukdomen försämras andningskapaciteten och är dödlig. Den hade tidigare en rapporterad medianöverlevnad på 3-5 år. Om man genomgår en lungtransplantation är prognosen bättre – men fortfarande dyster. Då ska man kunna leva med sjukdomen i så länge som tio år.

Nyhet från norska hovet om kronprinsessan Mette-Marit – lämnar

Nu har vi ett nytt besked från norska hovet som i alla fall skänker lite ljus till situationen. Mette-Marits sjukskrivning kommer inte att förlängas året ut.

Hon och maken, kronprins Haakon, ska ut och resa i november.

– Kronprinsen och kronprinsessan reser på officiellt besök till Tyskland mellan 6 och 9 november. Besöket till München, Hamburg och Berlin ska bidra till att förstärka de nära och goda relationerna och det täta näringslivssamarbetet mellan Norge och Tyskland, säger hovet i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom: "Kan vara handikappande"

Mette-Marit har behövt skära ner ordentligt på sin arbetsbörda sedan hon fick diagnosen, 2018. Svensk Dam har talat med Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, om hur lungfibros påverkar kroppen

Annons

– I början märks det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut, säger Magnus.

– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande.

Annons