Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Harald sjuk - Läkarens ord

14 feb, 2021, 09:00 
Kung Harald
Kung Harald
Det sista året har kung Harald åkt in och ut på sjukhuset. Så frågan är: Hur står det egentligen till med kung Harald?
Annons
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Det har varit många turer kring kung Haralds hälsa den senaste tiden. Nyligen gick han igenom sin andra operation på fyra månader – och sedan i december 2019 har han varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen.

Den senaste operationen gjordes den 30 januari. Då åtgärdade läkarna orsaken till kungens besvärliga bensmärta – en avsliten sena över höger knä – och ingreppet ska ha gått bra.

Kung Harald och Drottning Sonja
Den sista tiden före operationen gick 83-årige kung Harald med stöd av en käpp.

Norska hovet: Så mår kung Harald nu

Återhämtningen tycks däremot ha varit mer komplicerad och i förrgår kom beskedet att kung Harald kommer att behöva vara sjukskriven i ytterligare en månad, fram till den 14 mars, detta på order av hovläkarna. Under tiden fortsätter rehabträningen, sjukgymnasterna besöker kungen i hemmet.

Annons

Nästa söndag fyller kung Harald 84 och häromveckan kunde han fira att han och drottning Sonja har varit Norges kungapar i 30 år. Och trots att han alltså har åkt in och ut på sjukhus det senaste året, så är Harald vid gott mod.

Om det vittnar den norska kungafamiljens livmedikus, hjärtspecialisten Bjørn Bendz. Han är Norges svar på svenska kungafamiljens kardiolog Mårten Rosenqvist, och den som ledde teamet vid kung Haralds hjärtoperation i höstas.

Norska kungafamiljens livmedikus Björn Bendz Bjørn Bendz
Livmedikus Bjørn Bendz vid pressträffen där han informerade om kung Haralds hälsoläge.

För det var en skojfrisk Harald som Bjørn Bendz mötte på uppvaket, timmarna efter att han hade fått sin nya konstgjorda aortaklaff via en halspulsåder i ljumsken. Bjørn Bendz log och sa att kungen hade varit sitt vanliga skämtsamma jag så fort de lugnande medicinerna hade slutat verka:

Annons

– Han sa mycket roligt, han skojade med mig precis som han brukar. Han är vår gamle gode kung.

Bjørn Bendz var då också mycket tydlig med vad som krävdes: Att kungen skulle upp och röra på sig. Eller som Bjørn Bendz uttryckte saken – med glimten i ögat:

– Om kungen inte kliver upp ur sjuksängen så ska jag sparka upp honom. Det är han inställd på.

Kung Harald och Drottning Sonja
Kung Harald med sin Sonja. Nu är han sjukskriven fram till den 14 mars.

Kung Harald: ”Jag tänker inte abdikera”

Men det är segt virke i kung Harald som ni hör, och han har inga som helst planer på att dra sig tillbaka, trots att han snart har jobbat 20 år efter vanlig norsk pensionsålder. I en intervju häromåret gav Norges kung mycket klara besked: Han tänker hålla den ed han givit till Stortinget och sitta kvar på tronen – livet ut.

Kung Harald
Kung Harald på Kongsseteren. Här i Holmenkollen kommer kung Harald nu att bo under konvalescensen. Och vad gäller Covid-19 kan han känna sig lugn, han fick den andra och sista sprutan för tio dagar sedan.
Annons