Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarens ord om prins Philip: Så sjuk är han

06 mar, 2021, 14:00 
Prins Philip sjuk
Drottning Elizabeths man klarade hjärtoperationen. Här är läkarnas ord om prins Philip, 99.
Annons
Prins Philip akut hjärtopereradBrand logo
Prins Philip akut hjärtopererad

18 dygn, två sjuhus, tre ambulanstransporter, en hjärtoperation – och en kungafamilj som har kastats mellan hopp och förtvivlan. Prins Philip, 99, har de senaste veckorna fått utkämpa en hård strid, både med sin svåra infektion och sitt sviktande hjärta.

Ett kritiskt – och potentiellt livshotande – läge. Och betydligt mer allvarligt än vad hovet först ville gå ut med.

Prins Philip Drottning Elizabeth 73-årig bröllopsdag
Ingen är odödlig, inte stålmannen prins Philip heller.

Prins Philip – så mår han nu

Men nu är läkarna försiktigt hoppfulla.

Detta sedan prins Philip klarat den hjärtoperation som specialisterna vid hjärtkliniken på Saint Bartholomew-sjukhuset i London utförde i onsdags. Läkarnas besked till drottning Elizabeth på Windsor Castle kunde till allas lättnad bli positivt:

Annons

– Behandlingen har varit framgångsrik. Men The Duke (prins Philip, vår anm) kommer att behöva sjukhusvård för uppföljande behandlingar under ytterligare ett antal dagar.

– Hans Kungliga Höghet har nu flyttats över till King Edward VII’s Hospital för fortsatt vård.

Drottning Elizabeth
Det blev många oroliga timmar för drottning Elizabeth innan det stod klart att operationen hade gått bra.

Man lämnade dock ingen information om vilken typ av ingrepp som prins Philip har genomgått. Det kan ha rört sig om en pacemaker, men handlar enligt brittiska medier mer sannolikt om en så kallad stent, som används för att vidga hjärtats blodkärl. En behandling som prins Philip under akuta former tvingades genomgå redan för tio år sedan, 2011.

Annons
St Bartholomew’s Hospital Prins Philip Hjärtoperation
Prins Philip opererades av läkarna på St Bartholomew-sjukhusets hjärtklinik.

Med kirurgiska ingrepp följer dock alltid en risk, särskilt om patienten, som prins Philip, ska fylla 100. Men läkarna gjorde naturligtvis en grundlig bedömning innan de gav klartecken till operationen, och nu ser det till allas stora lättnad ut att ha gått vägen.

Prins Philip på sjukhus – här vårdas han

Sedan i går är prins Philip tillbaka på King Edward VII’s Hospital i Marylebone i centrala London, det lilla privatsjukhus med bara ett 60-tal vårdplatser som kungafamiljen allra helst använder.

Där är man van vid att med stor integritet vårda kungliga patienter. Det var till exempel hit som drottning Elizabeths mamma fördes i ilfart när hon satte ett fiskben i halsen 1984 och det var här som prinsessan Margaret avled 2002.

King Edward VII’s Hospital Prins Philip sjuk
Hjärtoperationen gjordes i onsdags och igår fredag bedömdes läget så stabilt att prins Philip kunde föras tillbaka hit till det lilla King Edward VII-sjukhuset för fortsatt vård.

Foto: TT.

Annons