Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarens otäcka besked till drottning Silvia efter olyckan

23 feb, 2021, 19:00 
Drottning Silvia
En läkare har gett ett otäckt besked kopplat till olyckan som drottning Silvia var med om.
Annons
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analysBrand logo
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analys

Drottning Silvia skrämde slag på hela nationen i förra veckan. Då kom nyheten, direkt från hovet, att vår älskade drottning fallit så illa i hemmet att hon behövde åka ambulans in till Danderyds sjukhus.

Så här löd pressmeddelandet från det svenska hovet.

"H.M. Drottningen har skadat höger handled i samband med ett fall i hemmet på Drottningholms slott. Olyckan inträffade tidigt under måndagsmorgonen den 15 februari. Drottningen fick därefter vård vid Danderyds sjukhus där det konstaterades att Drottningen har frakturer i höger handled", skrev hovet.

Läkarens otäcka besked till drottning Silvia efter olyckan

I samma pressmeddelande fick vi ett lugnande besked. Skadan verkade inte vara så allvarlig som vi först fruktat.

"Drottningen är återigen hemma på Drottningholms slott och mår efter omständigheterna väl", skrev hovet.

Men frakturer i handleden är inte något man ska ta lättvindigt. Det vet Linnea Arvidsson, ST-läkare på Ortopeden på Skånes universitetssjukhus. Linnea är också doktorand vid Medicinska fakulteten och forskar om handledsfrakturer.

Annons

Hon har skrivit en artikel om saken för magasinet Vetenskap & Hälsa. I den berättar hon om vilka envisa men som ibland drabbar människor som brutit handleden.

"Många beskriver konstant smärta"

Förhoppningsvis klarar sig Silvia helt utan dessa – men vill det sig illa hör hon till den olyckliga gruppen patienter.

"En tredjedel av patienterna rapporterar ett år efter skadan att de fortfarande har besvär från den skadade handleden. De kan känna sig stela, eller t.ex. ha svårt att lyfta något tungt. En femtedel har så stora bekymmer att det påverkar deras vardagsfunktion. Många av dem beskriver konstant smärta från den skadade leden. De kanske inte längre klarar att borsta håret, eller vrida om en nyckel", skriver Linnea.

"Majoriteten av vuxna patienter rapporterar ett år efter skadan att de är återställda och nöjda. Tyvärr finns det dock undergrupper som det går sämre för, utan att vi vet varför."

Annons