Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Okända ungdomskärleken – kvinnan som kunde ha blivit Sveriges drottning

23 jan, 2021, 09:00 
AvLinus Brännström
Kungens okända ungdomskärlek
Det sa bara klick när Carl Gustaf träffade sin blivande drottning Silvia. Men i en liten by i Sörmland vet man att Sveriges drottning kunde ha blivit någon helt annan. Där dök nämligen kronprinsen oförhappandes upp i slutet av 1960-talet – han stannade sin sportbil, knackade på och frågade efter en viss ung kvinna.
Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

1968 flyttade kronprins Carl Gustaf till en våning på Luthagsesplanaden i Uppsala. Han hade precis genomfört militärtjänstgöring och tagit sin sjöofficersexamen – nu skulle han studera sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid universitetet.

Det var där han träffade henne.

Studiekamraten, vi kan kalla henne för Lena, gjorde helt uppenbart ett starkt intryck på den unge och stilige kronprinsen.

Kronprins Carl Gustaf som nybakad sjöofficer 1968, tillsammans med Agneta Lundström. Foto: IBL Bildbyrå

Kronprinsen knackade på i byn

Han blev så förtjust att han året därpå dök upp i hennes lilla hemby i Sörmland. Problemet var bara att han inte visste exakt var Lena bodde – så han stannade sin sportbil (enligt vissa en Porsche – enligt andra en Volvo P1800) och knackade helt enkelt på i gårdarna och frågade efter henne.

Annons

Byborna som öppnade sina dörrar kunde knappt tro sina ögon när Sveriges kronprins stod utanför med mössan i hand och artigt frågade om man visste var Lena bodde.

Till slut kom han rätt och blev insläppt i huset men så mycket mer än så ska det inte ha blivit mellan kronprinsen och Lena – även om händelsen förstås blev ett stort samtalsämne på byn.

Hon slutförde sin utbildning på universitetet och gick vidare i livet.

Han träffade Silvia Sommerlath under sommar-OS i München 1972, året innan han blev kung, och gifte sig med henne 1976.

Byborna minns händelsen väl än idag

Alltihop låter som en skröna – kungens liv är väldokumenterat och de flickvänner han hade innan han träffade Silvia, som Pia Degermark och Charlotte Klingspor, har varit kända i alla år.

Men de som bor i den lilla byn i Sörmland vet att historien är sann. I dag är det bara ett fåtal året runt-hushåll, om somrarna mångdubblas befolkningen, men på 1960-talet fanns där fortfarande något hundratal människor och många av dem minns händelsen tydligt.

Annons

– Att det har ägt rum, den saken är helt säker. Det kan jag gå i god för. Det är inte någon uppdiktad historia, säger en person med anknytning till byn.

– Det var ju så att han kom oförhappandes och sökte upp henne, jag tror att han körde en P1800 men det kan jag inte garantera. Han visste väl att hon var hemmahörande i byn men inte exakt var hon bodde och det är klart att man kände igen honom när han var och frågade. Sedan var storyn igång.

Kung Carl Gustaf har alltid varit förtjust i bilar. Foto: TT

Skulle byn få en drottning?

Exakt hur relationen mellan Lena och kronprinsen såg ut visste man dock inte – trots att nyfikenheten förstås var stor.

– Men sådant pratade man inte riktigt om på den tiden, säger personen.

Tänkte man att byn kanske skulle få en drottning?

Annons

– Nja, om det hade varit något så hade det väl fortsätt men det gjorde det inte av anledningar som jag inte vet. Hon var väl inte så intresserad, man kan ju bli uppvaktad men av olika anledningar väljer man att inte gå vidare.

Vad byborna vet ska kronprins Carl Gustaf inte heller ha återvänt – i alla fall inte då och av den anledningen.

– Så vitt jag förstått var det enda besöket som skedde då och på det sättet.

Som vi alla vet slutade det ju med att kungen träffade Silvia – och det sa klick. Foto: TT

Kungen återvänder fortfarande till byn

Genom åren har han dock ofta vistats i trakterna då Stenhammars slott ligger i närheten. Prins Wilhelm, lillebror till Gustaf VI Adolf, bodde på slottet fram till sin död 1965 då Carl Gustaf tog över arrendet på livstid.

I dag bedrivs ett modernt jord- och skogsbruk på den 2 000 hektar stora egendomen som innefattar runt 150 byggnader.

Annons

Kungafamiljen har tillbringat mycket tid på Stenhammar men på senare tid har det vackert belägna slottet blivit ännu mer viktigt för dem. Kungen och drottningen bodde på slottet under stora delar av 2020 för att hålla sig undan den rådande coronapandemin.

Under årens lopp har de också besökt den där lilla sörmländska byn som kungen, då han var kronprins, åkte in i med sin sportbil i slutet på 1960-talet för att hitta Lena.

– De har ju Stenhammars slott och det är inte så långt härifrån. Både kungen och drottningen har varit på orten men av andra skäl i senare tid. Huruvida han berättat för hennes majestät vad han hade gjort där tidigare vet jag inte, säger personen med anknytning till byn.

Svensk Damtidning har inte lyckats nå Lena, som egentligen heter något annat.

Annons