Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarnas ord om prins Joachim – efter stroken

20 feb, 2021, 06:00 
Prins Joachim Prinsessan Marie
Sju månader har gått sedan den kväll i slutet av juli då prins Joachim drabbades av en livshotande stroke, bara 51 år gammal.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Drottning Margrethes yngste son befann sig på familjens vinslott Château de Cayx i sydvästra Frankrike när han plötsligt och oväntat insjuknade. Han fördes i ilfart de tolv milen till Universitetssjukhuset i Toulouse där han akutopererades under natten.

Prognosen var till en början mycket osäker och prins Joachim svävade mellan liv och död. Danmark höll andan, men läkarnas insatser räddade hans liv och ett par dagar senare kunde han lämna intensivvårdsavdelningen.

Prins Joachim Kronprins Frederik vinslott Chateau de Cayx
Prins Joachim efter hemkomsten från sjukhuset. Kronprins Frederik var lättad, även om hans bror var märkt av det han varit med om.

Det är vanligt att strokepatienter drabbas av följdsymptom som förlamning, nedsatt känsel, talproblem, synstörningar, yrsel, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet och depression.

Annons

Det uttalande från det franska läkarteamet som danska hovet har förmedlat är dock lugnande:

– Det är läkarnas bedömning att prins Joachim inte får några fysiska komplikationer eller andra men till följd av stroken. Blodproppen i hjärnan berodde på en plötslig dissektion av en artär och sjukhusets läkarteam uppskattar att risken för återfall är mycket liten.

Under hösten kunde prins Joachim sedan börja sin nya tjänst som försvarsattaché vid den danska ambassaden i Paris, där han nu är den officiella länken mellan det franska och det danska försvaret.

Så mår prins Joachim efter stroken

Prins Joachim Prinsessan Marie Prins Henrik Prinsessan Athena
Prins Joachims sjukdomstid har satt sina spår även hos hans fru Marie och barnen.

Den djupa tacksamheten över att ha överlevt präglade också den intervju som prins Joachim i höstas gav till DR (Danmarks motsvarighet till SVT):

Annons

– Jag njuter av varje ögonblick som jag får, sa prins Joachim då.

I intervjun är han också mycket öppen med hur tuff hans sjukdomstid varit för familjen – prinsessan Marie, dottern prinsessan Athena, 9, och sönerna prins Henrik, 11, prins Felix, 18, och prins Nikolai, 21:

– Min fru, mina barn, min närmaste familj. Vi har alla blivit drabbade. Mig drabbade det fysiskt, men de satt ju på första parkett. De behöver också läka. Och vi...vi tackar vår skapare för varje dag.

Prins Joachim Prinsessan Marie Prins Henrik junior Prinsessan Athena Hunden Cerise
Marie och Joachim hemma i Paris tillsammans med barnen Henrik och Athena och hunden Cerise.

Foto: TT, Skärmdump/DR, Kongehuset/Instagram.

Annons