Långläsning! Prins Philips liv vid Elizabeths sida

Långläsning! Prins Philips liv vid Elizabeths sida

Det är en skämtsam och hjärtlig prins som nu slutar arbeta vid sin hustrus sida.

En fräck och humoristisk skojare, en hygglig och närvarande pappa – men framförallt en kärleksfull make. Sådan är prins Philip, 95 år.

Under sin tid i det kungliga strålkastarljuset har vi alla roats av han fräcka “grodor” och de skämtsamma uttalandena. Hur han, till sin hustru strax efter hennes kröning, sa de numera klassiska orden “Var har du fått tag på den där hatten?”, eller när han, efter att ha förstått att Madonna skulle sjunga, skämtsamt kläckte ur sig ett “Ojdå, då behöver vi öronproppar”. Genom åren har han ibland kallats för klumpig och plump, men prins Philip vill alltid väl. Och han älskar att få människor att roas och dra på smilbanden.

Philip föddes på ett köksbord på Korfu. Det var den 10 juni 1921 och den lille prins som såg dagens ljus i palatset Mon Repos gavs namnet Philipps av Grekland. Pappa var prins Andrew av Grekland och mamma prinsessan Alice av Battenberg. Året därpå blev det revolution och hans farbror kungen tvingades att abdikera. Philips far flydde därmed från Grekland med sin familj. Prins Philip var blott 18 månader gammal, och bars ombord på flyktbåten i en liten provisorisk barnsäng gjord av en enkel apelsinlåda. Hans uppväxt blev på många sätt turbulent, hans föräldrar separerade, mamma Alice gick så småningom i kloster och pappa Andrew flyttade ihop med sin älskarinna. Philip i sin tur fick finna sig i att flytta runt bland släktingar och gick i skolan i både Frankrike, England, Tyskland och Skottland.

18 år gammal mötte han för första gången sin blivande hustru, Elizabeth, i samband med att pappa kungen besökte Naval College i Dartmouth. Hon var 13 år gammal och förälskade sig med ens i den stilige marinkadetten på direkten. För honom sa det dock inte klick. Inte på en gång i alla fall. Men med tiden, sju år närmare bestämt, ändrades känslorna och i juli 1947 förlovade de sig . Några månader därefter, den 20 november samma år, vigdes de i Westminster Abbey. I alla år har Philip varit lojal mot sin hustru, han har ställt upp i ur och skur och de allra flesta vittnar om att äktenskapet fortfarande är mycket, mycket lyckligt. Det sägs att Philip är den ende som får drottning Elizabeth att skratta.

– Sättet han ser på livet är uppenbart ganska olikt hennes, så tillsammans är de ett fantastiskt par, kommenterade prins Charles sina föräldrars äktenskapslycka häromåret.

Äktenskapets första år sägs ha varit de allra lyckligaste. De nygifta tu bodde i ett relativt enkelt hus strax utanför Ascot. Exakt ett år efter bröllopet föddes parets förste son, lille prins Charles. Men han lämnades under de första åren till en nanny. Anledningen? Philip skulle tjänstgöra på annat håll. Han stationerades på Malta och Elizabeth följde självklart med. Prinsessan ville vara med sin make. Lille Charles däremot, han lämnades hemma i England tillsammans med barnskötarna. På Malta blev Elizabeth gravid igen. När prinsessan Anne föddes var hon bara hemma i tre månader, sedan ville hon åter tillbaka till Philip på Malta. Hennes längtan efter honom var helt enkelt för stor. Som bekant blev det senare två barn till för Philip och hans hustru, 1960 föddes Andrew och fyra år senare kom Edward till världen.

Blott 25 år gammal blev Elizabeth drottning och Philip blev hennes gemål.  I och med att Elizabeth blev drottning fick Philips karriär i flottan därmed ett abrupt slut. Nu var hans uppgift i livet att följa sin kungliga hustru i hennes arbete. Dessutom innebar hans “jobb” att alltid gå tre steg bakom henne. I alla år har det skvallrats om hur missnöjd Philip varit med rollen som prinsgemål. Att ständigt komma i andra hand. Själv har han dock alltid hävdat att han inte haft några som helst problem med det hela – förutom  då det kommer till en punkt:

– Jag är inget annan än en jäkla amöba, den ende mannen i det här landet som inte fått ge sitt efternamn till sina egna barn, ska han argt ha sagt en gång.

Prins Philip sägs i övrigt vara en närvarande far som funnits där för barnen i alla år. Kanske inte alltid fysiskt, men psykiskt. När han varit hemma har han alltid läst sagor och lekt med sina småttingar. Barnen har varit det käraste han haft – förutom Elizabeth.

Under alla år har prins Philip hållit sig ung och vital. Mycket tack vare sitt aldrig sviktande idrottsintresse. Under skoltiden var han lagkapten både i skolans landhockey- och cricketlag och precis som många andra i de kungliga kretsarna spelade han länge polo. Med goda resultat. 50 år fyllda slutade han dock med detta. Skadorna blev för många. Phillip har dessutom alltid varit med då drottningen representerat. Han har visat att han varit pigg och kry och ständigt nyfiken på nya saker, företeelser och människor. Men nu är det alltså slut med de kungliga uppdragen och prinsen drar sig tillbaka. Ett beslut som drottningen står bakom till hundra procent.

Foto: Stella Pictures