Så lever prinsessan Dianas älskare Hasnat Khan idag

Så lever prinsessan Dianas älskare Hasnat Khan idag

Det har gått över tjugo år sedan prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris, men för hennes älskare, hjärtkirurgen Hasnat Khan är det som om tiden stått stilla.

Prinsessan Diana och hjärtkirurgen Hasnat Khan, eller “Mr Wonderful” som hon kallade honom, möttes den 1 september 1995 när hon besökte en god vän som var intagen på sjukhuset, där han jobbade. Vid sjuksängen mötte Diana ett par vänliga bruna ögon som betraktade henne nyfiket och hon blev som besatt av att veta mer om honom.

Prinsessan Dianas älskare Hasnat Khan avskydde offentligheten.

Prinsessan Dianas älskare Hasnat Khan avskydde offentligheten.

Diana började besöka sjukhuset varje dag och efter ett par veckor tackade Hasnat, eller ”Natty” som han kallades av kollegorna ja till en dejt.

Hasnat var Dianas stora kärlek

Hasnat Khan blev Dianas stora kärlek. Han tog med henne in i ett nytt spännande, icke kungligt liv. De träffade vänner på jazzklubbar, åt romantiska middagar på små mysiga restauranger i Soho eller Camden Town och Diana brukade ta på sig peruk för att inte bli igenkänd. Hon var ju vid den här tiden världens mest fotograferade kvinna. Ofta övernattade Hasnat i Dianas våning i Kensington Palace.

Läs mer: Bildextra! Titta in i prinsessan Dianas makalösa garderob

I arton månader hölls romansen hemlig. Hasnat beskrivs som “Dianas livs kärlek” av hennes vänner och hon sägs till och med ha varit beredd att övergå till islam för den stora kärlekens skull. Hasnat har i efterhand berättat att hans pakistanska familj ställde sig positiva till ett giftermål dem emellan.

Naomi Watts och Naveen Andrews som prinsessan Diana och Hasnat Khan i spelfilmen om romansen.

Naomi Watts och Naveen Andrews som prinsessan Diana och Hasnat Khan i spelfilmen om romansen.

Men relationen knakade i fogarna. Diana tröttnade på att Hasnat jobbade så mycket sena pass på sjukhuset och hon försökte förmå honom att vilja flytta till Sydafrika med henne, där de kunde starta ett nytt liv.

Hasnat var dock inte beredd att lämna sin uppåtgående karriär och var dessutom osäker på om han skulle klara av att stå i rampljuset tillsammans med Diana. I juli 1997 bröt han så med prinsessan, som var utom sig av sorg.

Läs mer: 7 saker du inte visste om Charles och Dianas bröllop

Kort efter brytningen med Hasnat bjöds Diana till Saint-Tropez på franska Rivieran där den egyptiske affärsmannen Mohammed al Fayed presenterade prinsessan för sin son Dodi. De tillbringade några intensiva veckor ihop, men många av Dodis vänner menar att det kanske mest var en sätt från henne att göra Hasnat svartsjuk och därmed villig att ta henne tillbaka. Men kärlekssagan mellan Diana och Hasnat fick inget lyckligt slut. Natten mot den 31:a augusti omkom Diana i en bilolycka i Pars.

Hasnat arbetar fortfarande som hjärtkirurg på Basildon University Hospital i Essex i Engladn på konsultbasis. Han har gjort flera välgörenhetsresor där han opererat barn i fattiga länder, senast i Etiopien och det är vid sådana tillfällen han känner Dianas närvaro extra tydligt. 

I samband med att spelfilmen om Diana och Hasnats relation hade premiär gav han en av få intervjuer till Daily Mail. Han berättade bland annat att Diana i allra högsta grad påverkat honom i gärningen som hjärtkirurg.

Se filmen: Harrys bästa minne med mamma Diana

– När jag gör ett sådant jobb så får jag en väldigt stark känsla av att Diana är med mig. Inte på något religiöst eller andligt sätt utan på det sättet när du känner någon väldigt väl. Jag vet vad Diana hade känt eller tänkt i en given situation.

Hasnat fortfarande singel

Hasnat Khan är fortfarande singel, efter ett kortare arrangerat äktenskap som slutade i skilsmässa 2008, och minnet av Diana bleknar aldrig.

– Diana hade sagt “behåll fokus och fortsätt som vanligt med ditt liv. Hjälp dessa barn och var lycklig”. Jag vet också att hon hade varit stolt över mitt jobb med de sjuka barnen.

När prinsessan Diana omkom hade hon precis avslutat romansen med Hasnat Khan. Många tror att hon endast vände sig till Dodi al Fayed för att väcka Hasnats avundsjuka.

När prinsessan Diana omkom hade hon precis avslutat romansen med Hasnat Khan. Många tror att hon endast vände sig till Dodi al Fayed för att väcka Hasnats avundsjuka.

Läs mer: Så kopieras Dianas hemliga metod av kungligheterna

Foto: IBL