Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Långläsning! Så riskerade Cristina monarkin

17 feb, 2017, 15:14 
Agneta Nisbeth
Läs om kärlekssagan som riskerade hela kungafamiljens anseende.
Annons
Cristina frias, men Iñaki Urdangarin döms till fängelse i sex år och tre månader.
Cristina frias, men Iñaki Urdangarin döms till fängelse i sex år och tre månader.

Det har varit en seg följetong, en tragisk långkörare som aldrig verkar ta slut. Kung Felipe kommer själv att se till att prinsessan Cristina inte återvänder till Spanien igen om hennes man döms till fängelse. Med sorg i hjärtat förstås, eftersom det är Felipes egen syster som straffas.

Samtidigt som den spanska befolkningen kämpade för att överleva i den värsta ekonomiska krisen någonsin, anklagades prinsessan Cristinas make, Iñaki Urdangarin, 49, för grova ekonomiska bedrägerier. Han tros ha förskingrat närmare 58 miljoner kronor av insamlade medel. Även prinsessan misstänks vara delaktig

för hjälp till skattebrott.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Urdangarin drev en välgörenhetsstiftelse, The Nóos Institute, varifrån han lär ha överfört pengarna till sitt eget privata konto och därefter placerat dem i parets gemensamma företag Aizoon. Jakten på bevismaterial har pågått i flera år, och enbart utredningen om prinsessan Cristinas eventuella skuld är på 32 000 sidor.

Iñaki och Cristina möttes
Iñaki och Cristina möttes under Atlanda-OS.

Kung Juan Carlos och drottning Sofías yngsta dotter Cristina träffade sin blivande man vid OS i Atlanta

Annons

1996, där hans handbollslag tog en prestigefull bronsmedalj. De gifte sig året efter och fick i rask

takt fyra barn, som man kan tänka sig inte mår särskilt bra just nu. Deras pappa kan hamna i fängelse, och familjen är djupt skandaliserad.

Iñaki Urdangarín Liebaert, före detta hertig av Palma de Mallorca, född 15 januari 1968 i Zumárraga i Baskien, var en populär spansk före detta handbollsspelare. Han är vänsterhänt och spelade i anfall som högernia. Han sågs som en stilig sportkille, trevlig och familjekär. Ingen hade någonsin sett prinsessan Cristina så lycklig. Bilderna från USA, där de bodde en tid, visade en sammansvetsad och glad kärnfamilj.

Cristina och Iñaki skjutsade sönerna till handbollsträningarna och hejade på från läktaren när det var match. Men sanningen uppdagades och det avslöjades, att dessa till synes så sympatiska fyrabarnsföräldrarna ”stulit” pengar som samlats in till välgörenhet.

Familjelyckan är krossad. Iñaki och Cristinas fyra barn får nu se sin pappa hamna i fängelse.
Familjelyckan är krossad. Iñaki och Cristinas fyra barn får nu se sin pappa hamna i fängelse.

Skandalen skakade om monarkin och spanska kungahuset har fortfarande inte hämtat sig. Prinsessan som levt ett privilegierat, bekvämt liv kastades bryskt rakt ut i det grymma strålkastarljuset. Hon fråntogs sin hertiginnetitel ”av Palma de Mallorca” och varken hon eller systern Elena fick längre lyfta något apanage.

Annons

Prinsesstiteln kan dock ingen ta ifrån henne. Bara Cristina själv kan avsäga sig den. Kungen kan inte eller göra något åt hennes plats i den spanska tronföljden. Cristinas mans porträtt är borttaget från hovets hemsida. Prinsessan vågar inte längre delta i släktsammankomster, eftersom situationen har blivit alltmer infekterad på grund av det dåliga rykte hennes man tillfogat familjen.

Cristina-ste-5

Förr betydde Mallorca semester, bad och glädje. Nu är det en dyster plats, där Cristinas och Iñakis öde kommer att avgöras. Flera gator i Spanien har bytt namn. Myndigheterna vill inte längre att de är uppkallade efter prinsessan. En domstol i Spanien har belagt sexton fastigheter som tillhör Iñaki med förbud. Paret blev därmed av med sitt hem, ett palats i Barcelona, och har tvingats flytta till Schweiz.

Annons

Tidigare har det spanska kungahuset alltid lämnats i fred, trots dåvarande kung Juan Carlos kvinnoaffärer och rykten om oäkta barn, storslagna fester och svarta extraknäck. Men med den överdådiga

jaktresan till Botswana, som han genomförde mitt i den ekonomiska krisen, brast fördämningarna. Tronen lämnades över till sonen Felipe, som nu tillsammans med Letizia ska försöka reda ut stormen kring förskingringen av folkets pengar. Även om Cristina nu friats är det svårt att tro att hon ändå får folkets sympatier.

Prinsessan Elena, Iñaki Urdangarin och prinsessan Cristina vid Victoria och Daniels bröllop. I dag har till och med den spanske kungen tagit avstånd från Iñaki.
Prinsessan Elena, Iñaki Urdangarin och prinsessan Cristina vid Victoria och Daniels bröllop. I dag har till och med den spanske kungen tagit avstånd från Iñaki.

Av: Åsa Bönnelyche.

Foto:

Annons