Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lars Wallin om att designa Vicky Andréns brudklänning

30 jul, 2020, 12:00 
AvJohanna Lejon
De må ha gått skilda vägar. Men än minns vi Gustaf Magnusons bröllop med Vicky Andrén. I sitt ”Sommar”-prat berättar nu vännen Lars Wallin om de känslosamma detaljerna vid bröllopet.
Annons

I slutet av augusti 2013 gifte sig kungabarnens kusin, prinsessan Christinas son, Gustaf Magnuson med supermodellen Vicky Andrén. Brudens pappa Kenneth Andrén, förde Vicky fram till altaret där Gustafs konfirmationspräst Hans Rhodin förrättade vigseln.

På plats i kyrkan fanns nästan hela den svenska kungafamiljen. Även prinsessan Sofia, som då hette Sofia Hellqvist, var där. Liksom Victoria, Daniel, kungaparet, norska drottning Sonja samt givetvis Christina och Tord Magnuson.

Lars Wallin
Designern Lars Wallin på bröllopet mellan Vicky Andrén och Gustaf Magnuson.

I dag har Vicky och Gustaf gått skilda vägar. I januari i år lämnade de in en ansökan om skilsmässa. De har ett barn tillsammans, en liten dotter.

Annons

Men, låt oss för en stund minnas det vackra bröllopet för snart sju år sedan. I sitt Sommar, den 29 juli 2020, berättade nämligen designern Lars Wallin en hel massa spännande detaljer om bröllopet. Eller brudklänningen närmare bestämt.

– En del av mina kunder anlitar mig bara en gång i livet: när de ska gifta sig, berättade Lars i programmet och fortsatte:

Vicky Andrén
Vicky Andréns magiska Lars Wallin-blåsa.

– Anledningen till att folk kommer till mig är att de vill ha en personlig tolkning. När jag först träffar en brud så tar jag först in alla fakta: Vem är hon? Hur lever hon sitt liv? Vilken stil har hon till vardags? Hur ska hon gifta sig: kyrka, hotell, barfota på en strand eller på en klippa i skärgården?

Annons
Sofia och Silvia
Sofia, Silvia och Carl Philip på Vicky och Gustafs bröllop.

– Därefter försöker jag hitta en sätt att lyfta fram personligheten, samtidigt som plagget ska ha en tydlig bröllopskaraktär. Jag har fått göra många olika typer av plagg – allt från vintageinspirerade spetsdrömmar, jumpsuits, strama duchesseklänningar till färgade klänningar. En gång har jag till och med gjort en svart brudklänning.

Och det var här Vickys underbara klänning kom in i bilden…

– Det är alltid extra speciellt när man känner bruden sedan gammalt. Som till exempel med den svenska toppmodellen Vicky Andrén. Vicky var bara 13 år när vi träffade för första gången. Jag var i Italien och gjorde en tv-inspelning för Model Search. Vi skulle göra hennes första fotografering och filmning och jag såg direkt att hon var en naturbegåvning.

Annons

– Sedan dess har vi gjort många fotograferingar och visningar genom åren – både i Sverige och utomlands. Så när hon skulle gifta sig med Gustaf Magnuson, prinsessan Christinas son, och frågade mig om jag ville göra hennes brudklänning så blev jag naturligtvis extra glad. När man känner en person är det lättare att få fram personligheten i klänningen. Jag ville göra en stor siluett som skulle kännas ”royal”, då kan de lätt bli lite tungt men vi jobbade med tunna material för att få till en skir lätthet. Det var lager av sidenorganza och franska spetsar som vi klippte ut och sydde på för hand. De bildade ett organiskt mönster som såg ut att klättra över klänningen.

Vicky Andrén bröllop
Den otroliga Wallin-klänningen i närbild.
Annons

– Jag tycker det är extra roligt när hela ateljén får anstränga sig till bristningsgränsen. Och när deras yrkesskicklighet sätts på prov. Jag var själv gäst på bröllopet. Ibland blir jag bjuden, även om jag inte känner bruden sedan tidigare. Som vid ett bröllop i Jordanien. Jag designade klänningen till en svensk tjej som skulle gifta sig med en kille med band till Jordaniens kungafamilj. Klänningen var magnifik. Men den var ren. 26 meter av den tjockaste sidenduchessen från hovleverantören i Italien. För att frakta ner klänningen till Jordanien fick vi frakta ner en gigantisk kartong. Bara transporten gick på 20 000 kr.

Vicky och Gustaf
Nygifta Vicky Andrén och Gustaf Magnuson.

Lars Wallin avslutade:

Annons

– Det är så speciellt med bröllop. Att få vara med och skapa kanske livets viktigaste klänning. Förväntningarna är skyhöga. Det finns så mycket nerver, känslor och kärlek.

Victoria och Daniel
Victoria och Daniel gästade också vigseln.

Foto: TT

Annons