Lars Wallin: Så känns det att klä kungafamiljen

Han är en av Sveriges mest älskade modeskapare. Hans underbara plagg har burits av såväl kronprinsessan Victoria som Carola. 1990 öppnade han sin egen ateljé. Men nu tar Lars Wallin ett helt nytt steg. I september i år såg den nya ready to wear-kollektionen ”Lars Wallin V” dagens ljus.

Har du alltid längtat efter att ha en egen Lars Wallin-blåsa i garderoben? Nu är det möjligt! Med kollektionen V vill Lars Wallin nå en bredare målgrupp och ge de som längtat efter en Lars Wallin-klänning en möjlighet att bära hans plagg.

Lars Wallin V fokuserar på fest och passform. För Lars har det varit viktigt att skapa en kollektion som är tidlös, men som också berör och sticker ut.

– Jag har jobbat med couture i snart 30 år. Under de åren har jag varit med och skapat många otroliga drömmar, till många människor. Men couturen tar tid, den är unik och tar många timmar att göra. Och ja, couture kostar mycket pengar. Flera gånger under de här 30 åren har jag stött på människor som sagt att de gärna ”vill ha en Wallin i garderoben” de också, och det var i tankarna kring detta som idén till den nya kollektionen föddes.

Lars Wallin

Kronprinsessan Victoria och Lars Wallin, tidigt 2000-tal.

Lars Wallin om nya kollektionen V

Vi möter Lars Wallin i hans egna lokaler i centrala Stockholm, ett stenkast från Birger Jarlsgatan. Att komma in i Lars värld är som att stiga in i ett nytt universum. Ute på gatan är det grått och kallt. Träden nakna. Inne i Lars lokaler är det ombonat och varmt, belysningen dämpad och mysig. Mjuka mattor och tunga tyger. Överallt: klänningar, klänningar, klänningar. Det doftar ljuvligt. I bakgrunden hörs ljudet av en symaskin.

Vi slår oss ned. Lars har ett lugnt och behagligt sätt. Han är varm. Tar sig tid. De märks att han är van vid möten. Att känna in stämningar, människors unika nyanser och sätt. Vi talar om den nya kollektionen V. Lars slår fast att V är ett slags mellansteg mellan couturen och Lars Wallin Collection (långklänningar som andas couture).

Han berättar vidare:

Lars Wallin

Lars Wallin.

– Under åren har jag jobbat med alla typer av kroppar, alla typer av åldrar. Och det har jag haft med mig in i den här kollektionen. Jag har en samlad erfarenhet av vad olika människor är fina i, säger Lars Wallin.

Han fortsätter:

– När det gäller couturen så vet ju jag alltid vem som ska bära plagget, vem jag gör det för. Det vet jag inte nu, därför har det varit viktigt att sätta ett slags DNA för varumärket: det kvinnliga, att man ska kunna känna kroppen i plagget, att det är glamouröst.

Plaggen ska passa allt ifrån en aw med tjejerna till en smokingmiddag, berättar Lars Wallin. Man ska kunna ha plaggen till vardags, med sneakers, men lika gärna med höga klackar. Man ska kunna klä upp och ned plaggen som man själv vill, på ett enkelt sätt. Fokus i kollektionen ligger på klänningar men V innehåller också tröjor och byxor. Plaggen har det där lilla extra. De sticker ut lite.

– Vi har fått en otrolig respons, redan nu. Det känns som att människor har längtat efter det här. Priserna är överkomliga. Att ha en klänning från Lars Wallin är ingen omöjlighet längre.

Favoritplagget ur kollektionen – en workwear-klänning

Men, varifrån kommer inspirationen?

– Från min erfarenhet! Jag har utvecklat ett formspråk som jag i dag känner mig väldigt trygg i. I den här kollektionen har vi dock spetsat till det lite, utan att för den skull bli för trendiga.

Har du något favoritplagg från kollektionen V?

– Workwear-klänningen! När jag såg den färdig för första gången, när jag packade upp den, då kände jag verkligen bara ”wow”. Den är bärbar, cool, kvinnlig och bekväm – och sexig. Sedan är jag förtjust i pälsen. Den är ljuvlig!

Lars Wallin V

Den rosa klänningen är en favorit ur kollektionen som fått namnet V.

Lars fortsätter:

– Vi svenskar är lite dåliga på att handla med passion. Vi kanske går in i en butik och förälskar oss i ett färgstarkt plagg men när vi sedan ska handla så fegar vi ur och kommer ut med något svart. Jag hoppas kunna inspirera till att våga gå på den där första magkänslan, jag vill bejaka den. Jag hoppas att människor ska ta ut svängarna, utan att för den skull känna sig utklädda.

Lars Wallin vill ha en nära kundkontakt, han är van vid det, och han hoppas att den ska bestå – och utvecklas – genom den nyöppnade webshopen.

– Det ska bli väldigt spännande och roligt att ha en nära dialog men kunderna. Vi vill ha det. Vi hoppas att det gör att vi på något sätt kan utveckla de framtida plaggen tillsammans.

Vicky Andrén

När Vicky Andrén gifte sig med kungabarnens kusin, Gustaf Magnuson, designade Lars Wallin hennes vackra klänning.

Mest förtjust i 50-talets mode

Vs kollektionsbilder flirtar lite lätt med 1970-talet, den där avslappnade glamouren som är så typiskt för den tiden. Jag frågar Lars vilket mode, vilka kläder, från vilken tid, han själv är mest förtjust i?

– Jag älskar 1950-talets mode. Det kommer alltid tillbaka. Jag älskar det chica, det genomtänkta, det urkvinnliga. Det attraherar både män och kvinnor, den siluetten. Jag försöker alltid göra saker som inte känns vintage men 50- och till viss del också 60-talets estetik har påverkat mig något enormt.

Blir du aldrig less på kläder?

– Nej! Jag har en sådan passion för hantverket, och jag gör så många olika saker. Jag tror att det är det, mixen, som gör att jag inte tröttnar.

Victoria Nobel 2000

Nobel 2000. Den här klänningen är extra speciell för Lars. Den bars senare av Victoria i Vanity Fair.

Hur är det att se plaggen man skapar försvinna iväg?

– I början var det jobbigt, sjukt jobbigt faktiskt. Plaggen blir ju lite som ens barn faktiskt. Men i dag klipper jag navelsträngen snabbt, och det är viktigt. Men ja, jag har ett brett arkiv av klänningar jag bara inte kan skiljas ifrån.

Kronprinsessan Victorias rosa klänning är speciell

Och visst är vissa plagg extra, extra speciella. En sådan klänning är den första klänning som Lars Wallin gjorde till kronprinsessan. En rosa. Klänningen bar hon sedan i ett stort reportage i Vanity Fair.

– Det är fantastiskt att Sveriges främsta familj valt mig då de ska representera Sverige. Det är både häftigt och magiskt, på något vis.

Hur stor garderob har du själv?

– Den är ganska stor faktiskt… Lite för stor egentligen. Jag borde väl egentligen sälja av eller skänka bort. Men jag handlar verkligen med känsla, och det gör att mina plagg har otroligt många minnen i sig.

Lars arbete är hans stora passion. Det gör att han jobbar mycket. Men när han är ledig då, undrar jag, vad gör han då? Umgås med vänner, blir svaret. Och han älskar mat!

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia iförd en blå klänning signerad Lars Wallin.

– Jag lägger mycket tid och pengar på att äta ute – både på härliga restauranger och enklare kvarterskrogar. Min lokala indier, Guru, går jag till minst en gång i veckan. Restaurangen Hillenberg är jag annars väldigt förtjust i just nu. Men det beror helt på humör egentligen! Jag kan inte bestämma i dag vad jag ska vara sugen på i morgon. Det är lite likadant med kläder.

Här hittar du Lars Wallins kollektioner!

Foto: TT, Lars Wallin