Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Leah Isadora Behn felaktigt dödförklarad – kusliga upptäckten: ”Direkt farlig”

28 maj, 2023, 08:00 

Leah Isadora Behn visar själv upp obehagliga svaret.

Annons

När man är ute och surfar på nätet är det viktigt med källkritik. Den senaste tiden har det blivit viktigare än någonsin, i en tid då diverse AI-robotar lanseras på löpande band.

Prinsessan och skandal-shamanenBrand logo
Prinsessan och skandal-shamanen

Prinsessan Märtha Louises dotter Leah Isadora Behn har blivit högst medveten om den verkligheten. Nyligen gjorde hon en fruktansvärd upptäckt när hon ställde frågor till en robot på plattformen Snapchat.

Leah, som arbetar som influencer, frågade roboten om detaljer om hennes eget liv och karriär, men möttes i stället av det hårresande svaret att hon varit död sedan 2019.

Leah Isadora Behn
Influencern Leah Isadorna Behn blev felaktigt dödförklarad när hon ställde frågor till en chattrobot.

Leah: "Jag är ett spöke”

Leah är så klart i allra högsta grad levande, och i en video på Tiktok har hon berättade om den obehagliga upplevelsen inför sina drygt 107 000 följare.

Annons

– Jag är ett spöke, du kan bara se där, skriver hon under videon och visar upp robotens läskiga svar.

Videon har sedan dess fått stor spridning och setts av över 100 000 personer.

Hårda kritiken: ”Direkt farligt”

Även norska VG har testat den så kallade chattroboten och fått samma svar. Chattrobotexperten Dag-Inge Aas säger till tidningen att det är ”direkt farligt” att en robot sprider den här typen av felaktigheter.

– Det är inget intellekt vi pratar om här, men roboten har en rad saker för sig som kan lura folk till att tro att den är smart. Det är det som är så farligt, för den är inte smart. Den bara spottar ur sig saker, säger han.

Snapchat har uppmärksammats på robotens brister och har bekräftat att de upplever ”avvikande innehåll”. De har även tidigare hävdat att man rättat till en del saker.

Foto: TT

Annons