Letizia – journalisten som blev frispråkig drottning

Letizia – journalisten som blev frispråkig drottning
NU GRATIS

Trots brokig bakgrund med skandaler har drottning Letizia blivit mycket omtyckt. Inte illa för en kvinna som kom från medelklassen, var frispråkig och dessutom hade en skilsmässa i bakfickan.

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: IBL, Stella pictures

Vinjett: Veckans kunglighet

Drottning Letizia, 45, lyser starkt på modehimlen. Sedan hon gifte sig med span­ske Felipe VI har hennes stil fått en ytterligare skjuts och hon kan med sina 1,70 meter konsten att bära upp budget­plagg från Zara och Mango, som om de vore klassisk haute couture från Paris.

Läs mer: Bildbomb! Victoria och Estelle i massor av fina matchningar

I den rymliga garderoben hemma på slottet Zarzuela i Madrid finns förstås design­klänningar och märkesacces­soarer av ypperlig kvalitet.

När Letizia ska klä upp sig lite extra satsar hon på favo­riten Felipe Varela. Speciellt förtjust är Letizia i Varelas klänningar, som är diskreta med en spännande twist.

Även om det spanska kungahuset inte är känt för att vara särskilt förmöget och kungaparet snå­lar med apanaget i den eko­nomiska krisens kölvatten, finns det en och annan euro till drottningens klädkonto.

Stiliga Letiza klär upp vilken klänning som helst!

Letizia och Felipe fick för något år sedan ärva en massa pengar av en miljonär. Arvet skänkte de till en skola för handikappade på Menorca.

Sådana är de, Felipe och Le­tizia.

Omtyckta och generösa – och de värnar om det kung­liga ryktet, som på senare tid blivit rejält skamfilat. Letizias svägerska och svåger, prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarin, har ju dömts för förskingring av statliga medel och skandalen har naturligtvis lagt en skug­ga över familjen.

Kronprins Felipe rör­de också upp en del svallvågor i de folkliga leden, när han berätta­de om sitt val av hustru. Nu har det glömts bort. Men visst var det lite av en chock när tronföljaren offentliggjorde att han ämnade gifta sig med tv-­värdin­nan Letizia Ortiz. Det väckte mot­stånd, inte minst bland landets rojalister och aristokrater. Hon tillhörde medelklassen, var frispråkig och hade dessutom en skils­mässa i bakfickan.

Letizia som nyhetsankare 2003. Kronprins Felipe föll som en fura när han intervjuades av sin blivande hustru.

Och just hennes förflutna och hennes utåtriktade per­sonlighet har visat sig vara både hennes största styrka och största svaghet. Första gången Letizia Ortiz talade offentligt avbröt hon kron­prins Felipe mitt i en mening och bad honom om att låta henne tala till punkt.

Tidigare sågs hon ofta på olika barer och på rockkon­serter. Letizia ser så späd och mjuk ut, men har en stark personlighet. Och det är just därför som hon väcker upp­märksamhet hos medierna och hos de konservativa roja­listerna – men samtidigt äls­kas av befolkningen. De bryter mot den traditionella bilden av att vara kunglig.

Den 19 juni 2014 svor Spa­niens nya kungapar kunga­eden. De intog tronen efter att Juan Carlos I valt att abdi­kera efter 39 år som landets regent. Letizia är som drott­ning mycket medveten om sin framtoning. Upprepade gånger har hon kritiserats öppet i medierna för att vara för fri­språkig och för att stjäla upp­märksamhet från Felipe, vil­ket naturligtvis har satt sina spår.

Hon är ju i grund och botten journalist och läser allt som skrivs om henne, vilket har gjort att hon nuför­ tiden är mer försiktig och nervös för att göra fel. Hon har lärt sig hur man för sig i kungliga rum och håller sig diskret till hovetiketten. Folket kan gott och väl se att hon har förändrats, men de flesta hyser stor sympati för henne.

– Både kungen och drottningen står nära befolkningen. Det är ett modernt par som på många punkter bryter mot den traditionella bilden av vad det innebär att vara kunglig. Och här spelar Letizia Ortiz en central roll. Hon vet vad det innebär att betala hyra, söka arbete samt gå och handla. Hon har kämpat sig upp längs karriärstegen, och det kan människor relatera till. Vi har alltså fått en modern, närvarande och arbetsam drottning, berättar kungaexperten José Apezarena i Europa Press.

Paret blir bara mer och mer populära för varje år efter sin bröllopsdag.

Spaniens drottning är lika familjekär som hon alltid varit. Hon tar ofta med familjen, Felipe och de två döttrarna Leonor och Sofía, till sin hemstad Oviedo i norra Spanien, där hon föddes 15 september 1972. Hennes pappa arbetade som radiojournalist och hennes mamma som sjuksköterska. Hon är den äldsta av tre syskon och redan som barn visste Letizia Ortiz vad hon villa göra när hon blev stor.

Till skillnad från många andra flickor var drömmen dock inte att bli prinsessa, istället ville hon bli tv-värdinna. Kronprinsessan Letizia gifte sig första gången med språkprofessorn och journalisten Alonso Guerrero Pérez, född 1962. Letizia och Alonso Guerrero Pérez dejtade i tio år innan de gifte sig 1999. Året därpå gick de skilda vägar och Letizia gick målmedvetet efter tv-drömmen och blev tv-reporter.

Det var en dröm som gick i uppfyllelse år 2000 då hon nådde höjdpunkten i sin karriär. Det året blev hon nämligen anställd som sommarnyhetsvärdinna på La 1 och senare som ankare på nyheterna för tv-stationen TVE, där hon bland annat täckte händelser som 11/9 och invasionen av Irak.

En bild på Letizia och familjen vid tillträdet som kungapar 2014, med döttrarna Leonor och Sofía.

Därutöver vann hon priset Premio Larra som den mest talangfulla journalisten på 30 år. När sedan Letizia träffade kronprins Felipe (hon intervjuade honom under en oljekatastrof) hemligstämplades skilsmässopapperen och åkte direkt in i ett bankvalv. Där ligger de än, begravda under den spanska solbrända jorden. Märkligt är det ju, att det konservativa hovet tillät tronföljaren Felipe att gifta sig med Letizia, som en gång varit gift.

Kanske borde kronprins Haakon få en eloge, Felipes nära kompis, som banade väg för giftermål med kvinnor med skinn på näsan! Om vägen till tronen varit brokig, har åren som drottning också haft sina upp- och nedgångar.

Läs mer: Drottning Letizia chockar i kortkort – se bilderna!

Det har hänt en hel del tragedier. I somras berättade Letizias syster, Thelma Ortiz, att hon och maken Jaime del Burgo skulle skiljas efter fyra års äktenskap. Separationen kom inte som någon överraskning med tanke på att paret hållit en mycket låg profil och synts väldigt lite tillsammans på familjesammankomster.

I själva verket har Thelma rest ensam många helger till sin syster i Madrid och bott på slottet Zarzuela. Drottningens andra syster, Erika Ortiz, arbetade på ett tidningsförlag, som ansvarig för ett italienskt konstmagasin. Hon var gift med en skulptör och i februari 2007 begick hon självmord genom att ta en överdos sömnpiller. Erika efterlämnade en liten dotter som heter Carla. Systerns plötsliga död tog hårt på Letizia, som fick stöd av svärmor Sofía.

Letizia har en stark vilja. Hon kämpar för flickors rätt att lära sig läsa.

Letizia begärde vårdnaden om Carla, men svärfar Juan Carlos stoppade hennes önskan. Det gjorde att relationen i dag är mycket frostig mellan drottningen och exkungen. Lyckligast är drottningen tillsammans med sin älskade make och barnen.

I oktober 2005, ett och ett halvt år efter bröllopet, kom det spanska kronprinsparets första barn till världen. Lilla Leonor föddes med kejsarsnitt. Och mindre än två år senare, i april 2007, föddes Sofía på samma sätt som sin storasyster. Letizia har gång på gång deklarerat hur mycket hon älskar att vara mamma och hur mycket hon ser fram emot kvällsmyset och sagostunderna med sina små döttrar.

Bäst mår Letizia när hon får mysa hemma med familjen.

När offentligheten tränger sig på lite för mycket, tar kungaparet till sitt privata knep för att få lite lugn och ro. Som herr och fru Rodríguez – eller García och Fernández har de tagit sig fram sedan smekmånaden när de vill undvika nyfikna fotografer. Förvånade miner har skådats i flygterminaler, hotellreceptioner och biluthyrningsfirmor.

– Vi vill bara ha en normal semester! är kung Felipes enkla förklaring.

Läs mer: Mot alla odds! Här är de vanliga som har blivit kungligheter