Letizias osannolika kärlekshistoria – och de turbulenta sista åren

Felipe

Letizia-effekten är tydlig. Efter alla skandaler i kungafamiljen har hennes popularitet växt. Hon säger vad hon tycker, något folket gillar. Med svärmor Sofia tycker inte alls om denna uppriktigthet!

Kronprins Felipe rör­de upp en del svallvågor i de folkliga leden, när han berätta­de om sitt val av hustru. Nu har det glömts bort. Men visst var det lite av en chock när tronföljaren offentliggjorde att han ämnade gifta sig med tv-­programledaren Letizia Ortiz. Det väckte mot­stånd, inte minst bland landets rojalister och aristokrater. Hon tillhörde medelklassen, var frispråkig och hade dessutom en skils­mässa i bakfickan. I dag, däremot, tar folket emot henne med öppna armar vart hon än kommer.

Drottning Letizia 3

Bara ett halvår innan förlovningen hade kronprins Felipe träffat henne på en middag hemma hos goda vänner. Och snart därpå möttes de igen, Letizia bevakade en stor oljekastastof utanför spanska kusten, och Felipe kom dit för att ge sitt stöd till hjälparbetet.

Drottning Letizia

Drottning Letizia, 47, lyser starkt på modehimlen. Sedan hon gifte sig med span­ske Felipe VI har hennes stil fått en ytterligare skjuts och hon kan med sina 1,70 meter konsten att bära upp budget­plagg från Zara och Mango, som om de vore klassisk haute couture från Paris. I den rymliga garderoben hemma på slottet Zarzuela i Madrid finns förstås design­klänningar och märkesacces­soarer av ypperlig kvalitet. När Letizia ska klä upp sig lite extra satsar hon på favo­riten Felipe Varela. Speciellt förtjust är Letizia i Varelas klänningar, som är diskreta med en spännande twist. Hugo Boss gillar hon också. Det ser vi på bilden nedan.

Letizia

Även om det spanska kungahuset inte är känt för att vara särskilt förmöget och kungaparet snå­lar med apanaget i den eko­nomiska krisens kölvatten, finns det en och annan euro till drottningens klädkonto. Letizia och Felipe fick för något år sedan ärva en massa pengar av en miljonär. Arvet skänkte de till en skola för handikappade på Menorca. Sådana är de, Felipe och Le­tizia. Omtyckta och generösa – och de värnar om det kung­liga ryktet, som på senare tid blivit rejält skamfilat. Letizias svägerska och svåger, prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarin, har ju dömts för förskingring av statliga medel och skandalen har naturligtvis lagt en skug­ga över familjen.

Felipe och Letizia

Felipe och Letizia ser fortfarande lika nykära ut som när de träffades.

Och just hennes förflutna och hennes utåtriktade per­sonlighet har visat sig vara både hennes största styrka och största svaghet. Första gången Letizia Ortiz talade offentligt avbröt hon kron­prins Felipe mitt i en mening och bad honom om att låta henne tala till punkt.

kung Felipe och drottning Letizia

Tidigare sågs hon ofta på olika barer och på rockkon­serter. Letizia har en stark personlighet. Och det är just därför som hon väcker upp­märksamhet hos medierna och hos de konservativa roja­listerna – men samtidigt äls­kas av befolkningen. Hon bryter mot den traditionella bilden av att vara kunglig.

Juan Carlos och Sofia

Juan Carlos och Sofia.

Den 19 juni 2014 svor Spa­niens nya kungapar kunga­eden. De intog tronen efter att Juan Carlos I valt att abdi­kera efter 39 år som landets regent. Letizia är som drott­ning mycket medveten om sin framtoning. Upprepade gånger har hon kritiserats öppet i medierna för att vara för fri­språkig och för att stjäla upp­märksamhet från Felipe, vil­ket naturligtvis har satt sina spår.

Letizia som nyhetsuppläsare

En bild på Letizia under hennes karriär som nyhetsuppläsare i spansk tv.

Hon är ju i grund och botten journalist och läser allt som skrivs om henne, vilket har gjort att hon nuför­ tiden är mer försiktig och nervös för att göra fel. Hon har lärt sig hur man för sig i kungliga rum och håller sig diskret till hovetiketten. Folket kan gott och väl se att hon har förändrats, men de flesta hyser stor sympati för henne.

Letizia har kämpat sig upp

– Både kungen och drottningen står nära befolkningen. Det är ett modernt par som på många punkter bryter mot den traditionella bilden av vad det innebär att vara kunglig. Och här spelar Letizia Ortiz en central roll. Hon vet vad det innebär att betala hyra, söka arbete samt gå och handla. Hon har kämpat sig upp längs karriärstegen, och det kan människor relatera till.

Letizia och Camilla, hertiginnan av Cornwall

Letizia tillsammans med prins Charles hustru, hertiginnan Camilla. Bilden är tagen 2011 vid ett hundcenter i Spanien.

Däremot har Juan Carlos inte sett sin svärdotter som ett speciellt lämpligt parti åt sin son, kronprins Felipe. Stämningen mellan honom och Letizia har varit frostig. Hon har helt ärligt berättat för svärfadern vad hon tycker om hans otrohetsaffärer och elefantjakter i Afrika. Juan Carlos har till svar muttrat, att han minsann inte tänker sig läxas upp av en liten “flicksnärta”.

 

Felipe Sofia letizia sofia leonor

Under den ekonomiska krisen i Spanien rasade undersåtarna mot Juan Carlos utsvävande liv med älskarinnor och kostsamma jakter. Monarkins grundpelare skakade. Letizia fick Felipe att förstå att det var allvar.

– Vi vill ju inte ha republik igen, manade Leti.

Drottning Sofia har lidit i så många år och Letizia har försökt ta hennes parti. Men Sofia är kunglig uti fingertopparna och har varit en aning modest och diplomatisk – åt alla håll. Därför har det blivit spänningar också mellan drottning Letizia och Sofia. De är olika till temperamentet. Exdrottningen vill sopa saker under mattan, medan Leti tar tjuren vid hornen. Nyligen var det rena rama “cat-fighten” mellan “drottningarna”. Nyligen har spanska medier rapporterat om hur de båda damerna bråkat och grälet fastnade dessutom på film! Det var i april 2018 som rörliga bilder spreds på nätet där drottning Letizia, 46, och den forna drottningen Sofia, 80, hade ett privat bråk framför kamerorna. I videon verkar de båda slåss om att få hålla i Letitias döttrar, prinsessan Sofia, 11, och prinsessan Leonor, 13, samtidigt som de verkade säga något till varandra. Prinsessan Leonor knuffade bland annat bort sin farmors arm. Sofia, å sin sida, försöker hålla fast de små prinsessorna i varsin arm.

Stämningen mellan de två kvinnorna har sett en aning spänd ut även detta år. Men vid en galamiddag nyligen sågs exdrottning Sofia ha lånat ut sin tiara till Letizia. Spanska tidningar tolkade detta som om kvinnorna nu är återförenade och sams igen.

Letizia tragedi

Exdrottning Sofia har genom åren stöttat Letizia som efterträdare i den nya rollen. Hon fanns också där när Letizias sorg var outgrundlig. Systerns självmord var en tragedi utan dessa like.

 

Letizias liv har kantats av en del tragedier. Letizias syster, Thelma Ortiz, berättade för några år sedan att hon och maken Jaime del Burgo skulle skiljas efter fyra års äktenskap. Separationen kom inte som någon överraskning då parets synts väldigt lite tillsammans på familjesammankomster. Drottningens andra syster, Erika Ortiz, arbetade på ett tidningsförlag, som ansvarig för ett italienskt konstmagasin. Hon var gift med en skulptör och i februari 2007 begick hon självmord genom att ta en överdos sömnpiller. Erika efterlämnade en liten dotter som heter Carla. Systerns plötsliga död tog förstås hårt på Letizia.

Spanska kungafamiljen

De tuffa åren verkar ha gett Letizia flera lärdomar och hon tar aldrig någonting för givet. Istället försöker hon leva här och nu och ta vara på varje sekund – både när det kommer till galamiddagar på slottet och till vardags med familjen.

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: