Libanon brinner – drottning Silvia befinner sig mitt i kaoset

Samtidigt som drottningens soloresa till Libanon pågår, bröt de värsta bränderna på flera decennier ut i Libanon. Rökmoln sprider sig till Beirut, just där drottning Silvia befinner sig.

Drottning Silvias resa i Libanon hotas av de massiva skogsbränder som härjar i landet. Mängder av människor har tvingats fly från sina hem och två skogsarbetare och en brandman har dött. Bränderna började ta fart under natten till tisdagen och har snabbt spridit sig.

– Det stämmer att flera skogsbränder rasar i Libanon och det är något som uppmärksammats stort i nyheterna här. Släckningsarbeten pågår nu. Här i Beirut märker man inte av bränderna och Drottningens program har inte påverkats.

Under den välgörenhetsgala som arrangerades till förmån för Mentor i förrgår beslutades att en del av intäkterna skulle gå till att plantera nya träd efter bränderna, berättar Johan Tegel, hovets Informationssekreterare. 

Rökmolnen sprider sig till Beirut

Stora rökmoln har dragit in över Libanons huvudstad Beirut och Libanons inrikesminister Raya El Hassan vädjar om hjälp från andra länder. Det är i just Beirut som drottning Silvia befinner sig under en tre dagar lång resa, där hon arbetar med organisationen Mentor Arabia.

Drottningen grundade Mentor 1994 tillsammans med WHO. Syftet med Mentor är att stärka ungdomar genom mentorskap och stärka dem i att välja bort våld och droger.

Drottning Silvia i Beirut

Drottning Silvia i Beirut, bilden är från gårdagen då hon hälsade på i en skola.

Expressen har varit i kontakt med kommunikationsansvarig på Mentor Arabia, Bechara Ghaoui, i Libanon som meddelar att bränderna hittills inte har påverkat drottningens schema i landet.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: