Lilians liv i bilder

I dag är det tre år sedan prinsessan Lilian avled i sitt hem på Villa Solbacken. Vi ser tillbaka på hennes liv.
PrinsessanLilian7

Lilian Craig träffade prins Bertil i London år 1943. De blev blixtförälskade men det fanns hinder i deras väg. Bertil var svensk prins och den ende ”reserven” i tronföljden efter att hans bröder förlorat sina titlar. Hon var gift och hade både modellat och spelat småroller i filmer. Att de skulle få varandra var en omöjlighet. Men hjärtat väljer som bekant fritt.

Efter kriget flyttade Bertil och Lilian hem till Stockholm, men de fick smyga med sin kärlek. Att prinsen i bodde med den levnadsglada brittiskan var något alla visste men ingen skrev om. När kungens pappa omkom i en olycka blev Bertils roll ännu viktigare och han fick ett stor ansvar i familjen, framför allt som mentor till den framtida kungen Carl Gustaf.

Men så fort kungen gift sig med drottning Silvia blev det fritt fram för Lilian och Bertil att hålla bröllop. De levde att lyckligt liv tillsammans på villa Solbacken på Djurgården och i Villa Mirage på franska Rivieran. Lilian blev snabbt omtyckt av folket och hon fortsatte att representera Sverige även efter att Bertil avlidit 1997. De sista åren av sitt liv led prinsessan av alzheimers och hon vårdades av Silviasystrar i sitt hem på Djurgården.

Lilian somnade in på kvällen den 10 mars.

Se fler bilder från Lilians liv i galleriet.

 

Lilian Craig träffade prins Bertil i London 1943. Hon var då gift med skådespelaren Ivan Craig som låg ute i fält. Lilian och Bertil blev stormförälskade och inledde en relation men först fyra år senare gick Lilians skilsmässa igenom och paret flyttade strax därefter till Sverige.

Efter 33 år som som hemliga fick prins Bertil och hans Lilian äntligen träda ut som ett par i offentligheten. Den 7:e december vigdes de i Drottningholms slottskapell.

De nygifta tar emot gratulationerna utanför Drottningholms slott. Bröllopsresan gick till Nairobi i Kenya.

Lilian blev snabbt omtyckt av folket. Här visar hon upp fångsten efter fisket i Mörumsån.

Lilian och Bertil i sitt sommarparadis på franska Rivieran: Villa Mirage.

Prins Bertil var hertig av Halland och han och Lilian tillbringade mycket tid i sommarhuset i Tylösand. Här tar de emot pressen år 1990.

Lilian fortsatte sina officiella uppdrag även efter Bertils död. Här är hon och drottningen under Nobelfesten.

För kungabarnen var Lilian som en farmor och hon kallades kärleksfullt för "Auntie Lilian".

Lilian tillsammans med kungafamiljen under det officiella firandet av kungens födelsedag.

Av: Liv Sander.

Bilder: IBL-AOP