Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Livet innan prinsen! Prinsessornas förflutna som 'vanliga tjejer' – servitrisjobb, droger och modelljobb

22 okt, 2022, 08:00 
AvKristina Svedell
Prinsessorna som en gång i tiden var helt vanliga tjejer

Från vanliga tjejer till påpassade prinsessor, med ett liv fyllt av lyx och flärd. Så här såg livet ut innan de träffade prinsen.

Annons
Sofias saftiga prislapp • Oscar charmar alla • Krismöte om Märtha Louise – 3 kungliga snackisar från vecka 42!Brand logo
Sofias saftiga prislapp • Oscar charmar alla • Krismöte om Märtha Louise – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

Flickan av folket som gifter sig med prinsen är sagan som ibland blir sann. En saga som aldrig upphör att fängsla. Det är ju helt vanliga tjejer som av en slump fick väldigt ovanliga liv, kantade av glitter, glamour och makalös beundran. Filmstjärna och servitris, finansexpert, OS-finalist och journalist – alla lade de sina gamla liv åt sidan när de mötte kärleken.

Tiaror, sidensläp och gyllene vagnar blev deras nya liv. En balansakt att genom prakten ändå fortsätta vara sig själv. Något nutidens ingifta prinsessor klarar alldeles galant. I det traditionstyngda kungahusen gnistrar de av egen kraft. Titta bara på vår egen Sofia! Säker, värdig och orädd får hon Carl Philip att blomstra.

Prinsessan Sofia

Den tidigare lite stela prinsen tycks numera tala direkt ur hjärtat. Att de dessutom ser ut som sagans par är bara fluffig grädde på moset. Sofias förflutna med utvikningsbilder och Paradise Hotel hör hennes tidiga ungdom till. Visst hade hon gjort andra val i dag, men prinsessan ångrar inget, erfarenheterna har bidragit till den hon är i dag. Dessutom gav sig unga fröken Hellqvist i kast med volontärarbete på barnhem i Ghana. Som trebarnsföräldrar lägger hon och Carl Philip fokus på att motverka mobbning och näthat. De sista skeptikerna förlät henne helt och fullt när hon ryckte in på Sophiahemmet i Stockholm under pandemin. Prinsessan i sjukvårdskläder och enkel hästsvans lämnade ingen oberörd.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit

Norska kronprinsessan Mette-Marit, med bakgrund som servitris, är en annan flicka av folket som vunnit undersåtarnas hjärtan. Hennes glädjetårar på bröllopsdagen, 2001, parets uppenbara kärlek och allvar fick alla att smälta. Brudens tidigare utsvävande liv, hon berättade öppet att hon testat droger, var historia, och hon var ju så ung och ångrade sig så djupt. Att Mette-Marit Tjessem Høiby var småbarnsmamma vid bröllopet var inte ett hinder, utan ett plus för prins Haakon. Han gladde sig åt att bli bonuspappa och hyllade hennes moderskärlek i sitt tal. Dessutom knep lille Marius allas hjärtan i sin frack. En kunglig bonusfamilj i tiden. I dag är Mette-Marit en given representant för Norge och världen bekymrar sig över hennes kamp mot den allvarliga lungsjukdomen.

kronprinsessan mette-marit

Kronprinsessan Mary

Här i Norden har vi också kronprinsessan Mary, flickan som öppnade danske Frederiks hjärta i samband i med OS i Sydney 2000. De möttes på en bar och kände genast att de hörde samman, att de bodde i olika världsdelar gjorde inte det minsta. Den australiska reklamtjejen Mary Donaldson och Danmarks kronprins kunde inte vara utan varandra. Nu är de mogna fyrabarnsföräldrar och ett sammansvetsat team.

Annons

Drottning Máxima

Nederländernas drottning Máxima mötte sina drömprins på en fest i Sevilla 1999. Men fröken Zorreguieta Cerruti hade ingen aning om att Willem-Alexander var prins på riktigt. Den argentinska finasexperten trodde att han skämtade. De blev snart ett par och allt var som en saga när de gifte sig 2002 – förutom att svärmor Beatrix förbjöd brudens pappa att komma på bröllopet. Faderns långa bakgrund som jordbruksminister i militärdiktaturens Argentina var helt enkelt för mycket. Med drottningen och tre tonårsprinsessor hemma lär kung Willem-Alexander få stå på sig. Folket är rörande ense om att deras kungapar kompletterar varandra.

drottning Máxima i Stockholm

Drottning Letizia

Spaniens kungahus var nära att falla när nuvarande kung Felipe mötte Letizia Ortiz Rocasolono. Det var hon eller ingen och motsträvige kung Juan Carlos fick ge med sig. Letizia, flickan av folket, prisad journalist och nyhetsankare i spansk television, karismatisk – och frånskild. Gamle kungen hade hoppats på en svärdotter med anor, helst utan en enda romans bakom sig. Ibland straffar synden sig själv och Juan Carlos, illa omtyckt med älskarinnor och andra ljusskygga affärer, abdikerade till sin sons förmån 2014. Kung Felipe och drottning Letizia är med sin tid och omtyckta av folket. Ja, de har till och med liknats vid frisk, ren luft av sina undersåtar. Kungaparet är noga med att att deras två tonårsdöttrar ska ha ett så vanligt liv som möjligt. Letizia engagerar sig i hälsofrågor, inte minst forskning kring alzheimer. Man kan ana att vår drottning Silvia är något av en förebild, de två har alltid mycket att prata om när de träffas.

Annons

Grace Kelly

Furst Rainier av Monaco struntade blankt i att den amerikanska filmstjärnan Grace Kelly inte hade några anor. Naturligtvis spillde hennes skönhet och glans över på honom och lilleputtlandet. Hon om någon visste att föra sig i alla sammanhang men sörjde att Rainier i praktiken förbjöd henne fortsätta jobba. En film då och då var inte att tänka på för en furstinna. När de tre barnen vuxit upp längtade hon tillbaka till Hollywood Nu blev ju Grace bara 52 år, dödsolyckan på serpentinvägen i Frankrike 1982 ändade sagan abrupt och Rainier sörjde henne till sin död 2005. Sonen Albert gick i sin pappas fotspår då han äktade sin Charlene Wittstock. En skönhet från en annan världsdel även hon, sydafrikansk simstjärna med världen för sina fötter. Med två små åttaåringar hemma i Grimaldiborgen får vi hoppas att fursten och furstinnan är lyckligare än de ser ut.

Prinsessan Lilian

Den tappraste av alla vanliga, men ändå ovanliga, flickor som blivit prinsessor var ändå prins Bertils darling, Lilian Craig från Wales. Gruvarbetardottern som flyttade till London, blev modell, medverkade i filmer och gifte sig innan hon mötte sin prins Bertil. Hon var 28 år ung och skrattade bara när någon nämnde att han var prins av Sverige. Då sa hon de numera nästan bevingade orden”I så fall är jag drottning av Saba!”. Lilian och Bertil var skapta för varandra men deras saga har ett sorgligt stråk. Kärleken var en offentlig hemlighet tills de äntligen kunde gifta sig med nuvarande kungens tillåtelse, 1976. Men då var det alldeles för sent att få barn.

drottning silvia ung

Drottning Silvia

Vi får också dra oss till minnes att det finns en alldeles särskild flicka av folket som gift sig kungligt. Vår egen drottning Silvia lärde vi först känna som den förtjusande fröken Sommerlath på tidiga 1970-talet. Inte bara kungen tyckte att hon var oemotståndlig. Så blev hon ju också drottning direkt. Språkbegåvad, världsvan och charmerande, en sådan tur att hon var OS-värdinna hemma i Tyskland 1972 och att kronprins Carl Gustaf inte kunde ta blicken från henne. Silvia gör ju till och med kungen mer kunglig.

Foto: TT

Annons