Livstecknet från Elizabeth – efter spekulationerna

Sista offentliga bilden på drottning Elizabeth före coronaisoleringen på Windsor Castle.

Tio veckor. Så länge sedan är det som 94-åriga drottning Elizabeth visade sig utanför Windsor Castle. Men nu har det hänt!

 

Nu visar sig drottning Elizabeth offentligt igen – för första gången sedan hon gick in i sin coronaisolering på Windsor Castle den 19 mars. Och som hon gör det: På ryggen till sin 14-åriga Fell-ponny Fern och med denna fascinerande kungliga värdighet, även i sadeln.

Drottning Elizabeth rider på Windsor 2020

Drottning Elizabeth kommer skrittande i den gassande försommarsolen på Windsor.

Britterna kan andas ut – den mer än två månader långa isoleringen på Windsor verkar inte ha rubbat denna 94-åriga stålkvinna nämnvärt, åtminstone inte till det yttre.

Varje morgon slinker hon ut genom en sidodörr på Windsor för att sedan bli körd till sin ponny Fern som väntar i slottsparken med desinficerad sadel och träns.

Drottning Elizabeth rider på Windsor 2020

Frihet! Och syrenerna blommade.

Vid sin sida – men givetvis på två meters säkerhetsavstånd – har hon alltid den distingerade Terry Pendry från det brittiska hovstallet.

Drottning Elizabeth rider på Windsor.

Drottningen och Terry Pendry vid ett tidigare tillfälle.

Drottning Elizabeths rider på Windsor

Något kungligt vindrufs var det dock inte tal om, denna försommarhelg på Windsor, det såg den bestämt knutna sidensjaletten till. Drottningen bar vita vantar och mycket blankpolerade boots, och ridjackan i tweed var lika välskräddad som vanligt. Fast sedan studsar man ju alltid lite när man får se Her Majesty i byxor, det är inte varje dag.

Drottning Elizabeth rider på Windsor 2020

Drottning Elizabeths uppmärksammade ridtur i helgen: det var första gången hon syntes i offentligheten på tio veckor.

Det var den 19 mars som drottning Elizabeth och hennes dorgi-hundar Candy och Vulcan (korsning mellan corgi och tax) lämnade Buckingham Palace och London bakom sig och klev in i den isolering som vid det brittiska hovet går under namnet ”HMS Bubble”, ett faktum som uppges roa Her Majesty oerhört.

Så skyddas drottning Elizabeth från covid-19

De 22 hovanställda (kammartjänare, kockar och städpersonal) som fått det kritiska uppdraget att serva henne är uppdelade i två team och jobbar i treveckorspass. Daily Mail skriver att tjänstgöringen är uppdelad så att de är lediga i två veckor, innan de går in i en veckolång karantän, varpå de coronatestas noga innan de kan inleda sitt treveckorspass på slottet.

Drottning Elizabeth i sin karantän på Windsor Castle.

Sin veckoavstämning med premiärminister Boris Johnson har drottningen numera på telefon.

Foto: TT.