Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lyckan är total för Sofia och familjen på Villa Solbacken – nu händer det äntligen!

15 maj, 2024, 18:30 
Vendela Lönnqvist
Idag säger vi grattis på namnsdagen till prinsessan Sofia!
Annons

Estelle?! Det låter som en nattklubbsdrottning!

Så utropade Herman Lindqvist när det stod klart vilket namn den framtida kronprinsessan skulle få 2012.

Kungliga smeknamn – vi har hela listan!Brand logo
Kungliga smeknamn – vi har hela listan!

Kungliga namn en vattendelare

Ja, de kungliga namnen kan vara en riktig vattendelare. Och det finns ofta väldigt många att diskutera, eftersom kungliga bebisar tenderar att få fler än ett namn.

Men tur är väl det – för då finns det mycket att fira!

Idag, den 15 maj, markerar Sofias namnsdag. Vilken glädje på Villa Solbacken, där prinsessan Sofia säkerligen blir uppvaktad på ett eller annat sätt av prins Carl Philip och deras tre småprinsar.

Prins Julian unik

På tal om sönerna – det blev en väldig diskussion när det framkom att prinsparets tredje och yngsta son skulle få namnet Julian.

Annons

Trots att han var kungen och drottningens åttonde barnbarn hade namnet faktiskt aldrig använts. Och när det blev känt att han skulle heta Julian Herbert Folke blev det än mer ett faktum – minstingen är unik av sitt slag i familjen Bernadotte.

Julian är just den första Julian som rör sig bakom slottets väggar. Även mellannamnet Herbert är unikt och kommer troligtvis från ett släktnamn på mamma Sofias sida.

Prinsparet väljer moderna namn

Folke har däremot kungliga ådror och sträcker sig hela vägen tillbaka till 2000 år sedan, då den mytiske Folke Filbyter, översatt till fölbitare, sades kastrera hästar med tänderna.

I jämförelse är Julian relativt modernt, likaså hans storebröders namn; Gabriel och Alexander, som även dem fick ett "eget" tilltalsnamn av det vanligtvis hippa prinsparet.

Annons