Lysningspresenterna strömmar in...

lysning

Vilken presentfest! Avundsjuk? Det behöver du inte vara, snart kan också du ta del av kronprinsessparets bröllopsgåvor.

Med armarna dignande av paket och händerna fulla av läckra presentpåsar kom släkt, vänner och det offentliga Sverige för att uppvakta kronprinsessparet på deras lysning. Presenterna har strömmat in till Victoria och Daniel Westling, det var många som ville passa på att gratulera det blivande brudparet och ge dem lyxiga gåvor och spännande presenter.

Victoria och Daniel beundrar Orrefors-glasen.

Victoria och Daniel beundrar Orrefors-glasen.

Hemlighetsfulla gäster

Per Gessle kom till exempel med ett stort silvrigt paket.

– Det är en hundvalp, meddelade han skämtsamt med ett skratt.

De flesta av gästerna valde dock att vara lite hemlighetsfulla, ingen ville avslöja vad de hade köpt.

– Det är en hemlighet, sa Andrea och Niclas Engsäll mystiskt.

Önskelistor

Svensk Damtidning kan dock avslöja var flera av de närmaste vännerna köpt sina bröllopsgåvor. I största hemlighet har Victoria och Daniel registrerat sina privata önskelistor hos NK, Svensk Tenn och Pierre Hagströmer Inredning. Vad exakt de önskat sig vet bara brudparet själva. Klart är dock att den allra lyxigaste presenten kom från svenska folket – en glasservis i 1000 delar, designad av Erika Lagerbielke hos Orrefors.

daniel-victoria-glas2

Sveriges kommuner vill inte vara sämre de: flera träd har planterats, ett torg ska döpas, en lekplats för funktionshindrade byggas och Uppsala kommun skänker brudparet “en fin dag i Uppsala” – bland mycket annat. Idérikedomen har varit stor. Till exempel har kronprinsessparets eget hertigdöme Västergötland valt att skänka en minnesbok med teckningar av funktionshindrade barn.  Och dessutom ger 23 kommuner 5000 kr var till Västergötlands handikappidrottsförbund. Åre har en berömd chokladfabrik och skänker lyxig choklad därifrån.  Ödeshögs present blir ullfilten “Bää” medan Piteå låter Daniel bli hedersmedlem i Svenska paltakademin. Victoria är redan medlem. Och än är det inte slut, paketen fortsätter att strömma in. Den sista lysningsmottagningen är på torsdag.

Ställs ut

Men vad händer med bröllopsgåvorna efter att de mottagits och packats upp? Carin Bergström, chef för Husgerådskammaren vet. Hon berättar att särskilda hyllor ställts upp bakom skärmar i Bernadottebiblioteket. Här ska alla saker förvaras, för att senare bland annat föras till Haga Slott, kronprinsessparets blivande bostad. Men först ska faktiskt sakerna ställas ut – till allmän beskådan. Snart kan du, med egna ögon, se och känna på lysningspresenterna på en särskild utställning:

– Tillsammans med kronprinsessparet ska vi välja ut de saker och föremål som de vill visa upp. Sedans ska vi ställa ut dem i två rum i den västra delen av slottet: det ska finnas ett rum för de officiella gåvorna och ett annat för folkets gåvor.

Utställningen kommer att öppnas i september.

Av Johanna Lejon, Ann-Sofie Lundin

Foto: Stella Pictures, Scanpix