Lyxbåtar, poolhäng och strandklubbar – så lever kungafamiljen på Rivieran

Lyxbåtar, poolhäng och strandklubbar – så lever kungafamiljen på Rivieran
NU GRATIS

Det är här prinsessorna lever jetset-liv, drottning Silvia drar på sig sarongen och kungen går i flip flops. Välkommen till den Franska rivieran!

Sommar-Sverige och Sollidens slott i all ära, men det finns ett annat semesterparadis som vår svenska kungafamilj älskar över allt annat: Franska Rivieran.

Hela familjen har starka band hit och det är inte ovanligt att de reser ner i flera omgångar under sommaren. Här ges ju en chans till solsäker avkoppling!

Villa Mirage i Sainte-Maxime. Kungafamiljens paradis på Franska Rivieran.

I Sainte-Maxime, drygt en timme från Nice ligger Villa Mirage – hägringarnas boning – sommarbostaden kungen ärvt av prins Bertil och hans Lilian. De köpte villan 1946 och det var deras första gemensamma hem, långt innan deras förhållande kunde offentliggöras.

Det har länge sagts att kungaparet är på jakt efter ett mer avskilt ställe, gärna i Provence, men det är svårt att kapa banden med Mirage som betyder så mycket.

– Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det.

– Vi ska inte sälja, förklarade kungen när han och drottningen var på statsbesök i Frankrike.

Cote d’Azur, den blå kusten. Det är här “man ska vara”.

I Villa Mirage kan man tillbringa en dag sur la plage, den egna lilla stenstranden nedanför huset, eller ombord på kungens motoryacht Polaris. I somras tog till exempel kunga-paret flyget ner till Rivieran för lite tid på tu man hand i sjurumsvillan Mirage. Vädret var verkligen perfekt med varma vindar och kungen kryssade som vanligt sin fina båt över solglittret medan drottningen bättrade på brännan.

Läs mer: Daniel om starka semesterminnet med Victoria i USA

Förra året fick prinsessan Estelle för första gången upp leva Mirage. Victoria och Daniel valde då att avsluta sin sommarsemester tillsammans med kungaparet och Carl Philip och Sofia i Sainte-Maxime.

Det blev många dopp i det ljumma Medelhavet och om kvällarna gick drottningen och Estelle hand i hand i vattenbrynet och letade snäckor. Om morgnarna handlade de nybakade baguetter och frasiga croissanter på det lokala bageriet som sedan packades ner i matsäcken.

Kungen och drottningen tar ibland båten till Saint Tropez, där de avnjuter en härlig lunch.

Prinsessan Madeleine föredrar istället jetset-pärlan SaintTropez framför Villa Mirage. Hon gillar pulsen och folklivet och hon och tjejgänget har haft många roliga partyn på klubbar som Nikki Beach och Le Club 55. Men på senare tid är det småbarnsliv som gäller.

Familjen Bernadotte-O’Neill hyrde tillsammans med vännerna Dag och Nathalie Werner ett hus med flera rum och pool. De tillbringade dagarna med barnen i vattenbrynet eller under stora parasoll på stranden.

Prins Carl Philip och hans Sofia har tillbringat mycket tid på Rivieran både ensamma och med kompisgänget. Kungen lånar gärna ut sin båt och både Carl Philip och Sofia är roade av vattensporter.

Kungens syster prinsessan Christina med familj har också starka band till Rivieran. Christina och Tord Magnuson har ett hus i den charmiga bergsbyn Saint-Paul de Vence väster om Nice och dit reser de varje år med sina tre pojkar och deras familjer. Där är det lite svalare, lugnare tempo och färre turister.

Läs mer: Kärlekssorg, skandaler och ond bråd död – allt om Monacos mörka skugga

Av: Liv Sander

Foto: IBL, Stella Pictures