Prinsessan Madeleine bryter tystnaden – känslosamma orden om kriget i Ukraina

Prinsessan Madeleine bryter tystnaden – känslosamma orden om kriget i Ukraina

Hela världen sörjer efter de fruktansvärda händelserna i Ukraina. Nu väljer prinsessan Madeleine att uttala sig om situationen.

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar från vecka 8!

Slå på ljud

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen fick rysk militär order om att inleda en invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har bomber fallit över flera städer och invånarna har tvingats fly i skräck.

Kriget är nu ett faktum, och förutom de som fallit offer för den fruktansvärda krisen är människor världen över djupt berörda och miljontals har engagerat sig genom att donera till olika organisationer.

En av de organisationer som länge har verkat för barnens bästa i Ukraina är World Childhood Foundation som grundades av drottning Silvia, och som prinsessan Madeleine är vice hedersordförande för.

Nu väljer Madeleine att uttala sig om den hemska situationen.

Kungafamiljen skakade efter de fruktansvärda händelserna

Kungafamiljen är självfallet, precis som alla andra, skakade efter de senaste dagarnas händelser.

– Kungafamiljen följer utvecklingen i Ukraina. Det är en fruktansvärd mörk morgon och statschefen är och blir direktinformerad av regeringen, sa Margareta Thorgren, hovets informationschef, efter det tunga beskedet om invasionen.

Madeleine befinner ju sig däremot på andra sidan Atlanten i soliga Miami, där hon och familjen bott sedan drygt fyra år tillbaka. Men under jul och nyår var hon på besök i Sverige, och då beslutade drottningen att ge henne det ärofyllda uppdraget att bli vice ordförande i Childhood.

Prinsessan Madeleines ärliga ord om krisen i Ukraina

Prinsessan har ett brinnande engagemang för barnfrågor, och nu är hennes nya roll inom organisationen kanske viktigare än någonsin, i och med den tragik som sker och alla barn som drabbas.

Ukraina betyder dessutom mycket för Madeleine då hon besökt landet många gånger för att främja barnens bästa. Hon väljer därför att dela med sig av sin sorg i ett inlägg på Instagram:

"I över 18 år har Childhood varit aktiva i Ukraina. Vi har etablerat nära och starka samarbeten med organisationer inom landet för att hjälpa utsatta barn, och jag har haft möjligheten att träffa flera av dessa organisationer under mina resor till Ukraina. Mina tankar är med dem och barnen under dessa svåra tider."

Foto: TT

LÄS MER: Blixtbeslutet! Mette-Marit avbryter sin resa – hovets kommentar

LÄS MER: Victoria och Daniel på hemlig skidsemester – ögonvittnet mötte dem i Åre

LÄS MER: Bilden på Chris väcker reaktioner utomlands – ögonblicket med Leonore