Madeleine fick ge upp drömmen – straffades för den hon var

Prinsessan Madeleines passion för hästintresset tvingade henne att tillfälligt byta namn – för att undvika pressen.

Många unga flickor drömmer om en egen häst när de är små, för vissa slocknar intresset medan det för andra bara blir starkare. I kungahuset är det prinsessan Madeleine som varit familjens “hästtjej”. Runt millennieskiftet, när Madeleine var ungefär 20 år gammal, var hon aktiv ute på tävlingsbanorna och deltog bland annat i distriktsmästerskapet i hoppning.

Hon har även tävlat i andra delar av landet, bland annat i Högbo, som ligger i det egna hertigdömet Gästrikland. Dit hade hon med sig valacken Pontiac, som hon red många tävlingar tillsammans med.

För att lära sig mer ställde hon ett tag upp som hästskötare åt tävlingsryttaren Ann Liwing, som även blev hennes tränare. För DN har Ann beskrivit Madeleine som “en jätteduktig hästtjej som vann en del klasser”.

En annan tränare som skulle gå vidare till de största mästerskapen var Peder Fredricson, som jobbade som instruktör på Hovstallet i början på 00-talet. Han fick jobbet efter att ha spenderat en period i England, och tränade prinsessan i banhoppning.

Prinsessan Madeleine springer upp med hästen Balett inför distriksmästerskapet i hoppning, Strömsholm 1999.

Prinsessan Madeleine springer upp med hästen Balett inför distriksmästerskapet i hoppning, Strömsholm 1999.

Madeleine tävlade på lika villkor

De andra tävlande gjorde aldrig någon affär av att det var en kunglighet på plats när tävlingarna avgjordes. I och med att hon åkte på tävling med sin tränare och inte familjen hjälpte hon även till med att göra i ordning och ta hand om även andras hästar, och när det var dags för egen start fick hon samsas på trånga uppvärmningar som alla andra.

Prinsessan Madeleine Bernadotte hoppar sin häst Pontiac vid tävlingar i Sunne i juli 1999.

Prinsessan Madeleine hoppar sin häst Pontiac vid tävlingar i Sunne i juli 1999.

Några som däremot gjorde en större affär av hennes tävlande var pressen, och det började dyka upp fotografer på tävlingarna i hopp om att fånga ett dråpligt ögonblick. Det satte stor press på prinsessan och i en intervju med Aftonbladet har hon sagt att det gjorde henne nervös. Vid några tillfällen valde hon att inte använda sitt riktiga namn i startlistorna, utan byta ut namnet Bernadotte mot något mer anonymt.

Hon la ryttarkarriären på hyllan efter några år, men har sedan dess bland annat setts till häst på Öland, och 2017 invigde hon ridsport-EM i Göteborg, så intresset lever kvar!

Foto: Roland Thunholm/TT