Madeleine jobbar för Childhood USA – bakom kulisserna

Sedan corona slog ner över världen som en bomb har Madeleine och familjen hållit sig till hemmet i Florida, men det innebär inte att hon gett upp sit engagemang i Childhood.

Det har varit ett år som inte liknar något annat och det har påverkat i stort sett allt runt omkring oss, så även kungahuset och de organisationer de jobbar med. För Childhood som drottning Silvia är hedersordförande för har det inneburit stora utmaningar och de möter stora utmaningar i deras olika projekt runt om i världen.

– Barnen i de projekten drabbas naturligtvis enormt hårt av covid-situationen. Om vi tar Kambodja eller Thailand har vi ju många barn som lever i utsatthet vars föräldrar jobbar i turistindustrin och så kommer det inga turister. De familjerna far väldigt illa. Det kommer ta tid för världen att fånga upp det här igen, säger Åsa Andreasson Åkerström.’

Madeleine och Silvia deltar i arbetet på distans

För att kunna fortsätta driva Childhood framåt har de precis som alla andra fått göra anpassningar. Bland annat jobbar drottning Silvia och prinsessan Madeleine digitalt. Silvia både deltog i FN-möte och när de invigde barnahus på sjukhuset Charité i Berlin förra torsdagen.

– Det har funkat jättebra, över förväntan. Drottning Silvia är ju väldigt engagerad, säger Åsa.

Madeleine och Silvia på Childhoods gala i New York för två år sedan. Något sådant event kommer inte bli av inom en överskådlig framtid.

För Madeleine blir det extra problematiskt eftersom delstaten Florida där hon bor har väldigt mycket restriktioner för tillfället, vilket gör det svårt för henne att ta sig till New York där huvudkontoret för Childhood USA ligger.

– Det som hon gör är digitalt, hon sitter i den amerikanska styrelsen och de har styrelsemöte i november, säger Åsa.

Alla möten sker digitalt

Sedan finns ju såklart Childhoodpriset, som ska delas ut till en person inom socialtjänsten som gjort en extra stor insats för att hjälpa utsatta barn och ungdomar under året.

– Där sitter hon med i juryn och alla våra jurymöten i år sker digitalt. Det första uppstartsmötet har redan varit och där har hon medverkat, säger Åsa.

Foto: TT