Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleine: ”När Victoria behöver mig så kommer jag”

25 sep, 2019, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-5475897?imageId=5475897&width=1320&height=689
Catarina Lundgren Åström
Hon blir ledsen över kritiken och berättar om livet i Florida. Läs vår exklusiva intervju med Madeleine, efter vårt möte i New York!
Annons

Prinsessan Madeleine är tillbaka i metropolstaden New York, som förstås har en speciell plats i hennes hjärta. Det var ju här hon mötte Chris och det var här hennes förstfödda, prinsessan Leonore, kom till världen. Madeleine är klädd i rosa jacka, vit blus och utsvängda, mörka jeans och hon rör sig vant på höga klackar. Prinsessan är på strålande gott humör när Svensk Damtidning får en pratstund med henne, innan det är dags för styrelsemöte för Childhood i deras nya lokaler i Handelskammarens Gateway.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är faktiskt första gången jag är här, säger prinsessan, som precis fått en rundtur i de nya lokalerna på 29:e våningen i Midtown, med slående utsikt över hela Manhattan.

Arbetet för World Childhood Foundation, som i år firar 20 års jubileum, är viktigt för Madeleine. När hon bodde i New York var hon med och skapade flera nya projekt och gav nytt blod till organisationen. Numera har hon fullt upp med att vara mamma, men det hindrar henne inte att jobba på distans.

Annons

– Jag håller mig alltid uppdaterad även om jag nu inte bor här i New York och är del av det dagliga arbetet. Det är så enkelt att åka upp, den här gången kunde jag ju kombinera styrelsemöte med eventet Catwalk, säger prinsessan.

Vad hon syftar på är Glada Hudik-teaterns senaste projekt, filmen Catwalk, som bygger på funktionsnedsatta Emma Östlunds dröm om att bli fotomodell. Prinsessan Madeleine är Emmas stora idol vilket tidigare under den här dagen ledde till ett starkt möte på scenen mellan henne och Madeleine, och säkert kommer prinsessan att berätta om det fina mötet för Chris och barnen när hon kommer hem. World Childhood Foundation dessutom med och producerar  filmen Catwalk som spelas in i New York, en del av Childhoods arbete består ju i att hjälpa barn med funktionshinder.

– Det är en målgrupp som tyvärr löper väldigt stor risk att bli utsatt, så det här känns väldigt viktigt. De utgör en stor del av vårt samhälle och de är precis lika mycket värda som vi andra. Vi i Sverige är ju duktiga på att se att alla människor är lika värda och förtjänar samma respekt, och jag tycker att Glada Hudik-teatern är ett så fantastiskt exempel på detta, säger prinsessan Madeleine.

prinsessan madeleine new york
Prinsessan Madeleine med Emma Östlund.

Madeleine prioriterar mammarollen

Större delen av sin tid tillbringar dock inte Madeleine i New York, utan med sin familj. Hennes  tre älsklingar Leonore, 5,  Nicolas, 4,  och minstingen Adrienne, 1, är de viktigaste i hennes liv, och just nu prioriterar prinsessan Madeleine att vara mamma, berättar hon.

Annons

– Ja, men det gör jag! Jag känner att de här småbarnsåren är viktiga och har jag möjlighet nu så vill jag gärna vara med mina barn, säger hon och ler.

Hemma är sedan ett år Miami i Florida, som bjuder på svenskt sommarväder året om, vilket måste vara rena drömmen för en trebarnsmamma. Tänk att få slippa krångla på barnen overaller, vantar och stövlar så fort de ska gå ut! Kanske lockade maken Chris med just detta när flyttlasset skulle gå från London… På frågan om familjen planerar att bo kvar i Florida svarar prinsessan Madeleine:

– Just nu fungerar det jättebra, barnen trivs bra i skolan och det är lättare för Chris, eftersom de han jobbar med också befinner sig Miami, men vi kommer nog inte att vara kvar där för all framtid, berättar hon.

En plats i Sverige som familjen alltid återvänder till om somrarna är Öland.

–  Det är underbart att få komma hem till Sverige. Det klart att jag längtar hem till Sverige, och till familjen och vännerna, samtidigt så ser jag också möjlighet att sätta fokus på svenska frågor här. Jag hoppas att jag kan lyfta Sverige mer i USA nu när jag bor här.

prinsessan madeleine new york
Svensk Damtidning träffade prinsessan Madeleine i New York.
Prinsessan Madeleine på kontoret i New York.
Prinsessan Madeleine på kontoret i New York.

Prinsessan blir då och då kritiserad för att hon inte jobbar lika hårt som sin storasyster Victoria, hur känns det?

Annons

– Det kanske man blir ledsen för, men å andra sidan så har jag ju inte den rollen heller. När de behöver mig så kommer jag, och jag ser det som att vi ska finnas bakom henne, vill hon ha stöd så hjälper vi så klart till, säger Madeleine.

Hemma i Florida har hon fullt upp med barnens aktiviteter efter skolan, det blir mycket hämta och lämna, och det är säkert ingen som tror att Madeleine är sysslolös, dessutom är ju hennes tre älsklingar så himla söta.

– Tack, säger hon med ett stort leende.

På frågan om prinsessan vill ha fler barn kommer svaret direkt;

– Nja, det är rätt lagom som det är med tre stycken.

De har kommit väldigt tätt?

– Ja dom gjorde det …

Var de planerat?

– Det bara blev så, och det är klart att det är jobbigt ibland, men det är samtidigt roligt för de är väldigt nära och de har väldigt kul tillsammans.

Blir det fler turer till New York?

– Ja nån tur när det kommer till styrelsemöten, det är bra tillfällen att åka iväg.

Prinsessan gav nyligen ut barnboken Stella och hemligheten, som handlar om sexuella övergrepp på barn. Hennes medförfattare Karini Gustafson Texieira finns också på plats vid prinsessans sida idag.

– Vi har redan andra projekt på gång. Det är viktigt att man har någonting annat också, säger Madeleine som snart ska bege sig till styrelsemötet. Efter det ska hon ta flyget hem till Florida igen.

Prinsessan Madeleine mötte vår reporter Catarina Lundgren Åström i New York.
Prinsessan Madeleine mötte vår reporter Catarina Lundgren Åström i New York.

Foto Catarina Lundgren Åström, TT

Annons