Madeleine och Victoria går emot pappa kungen – i infekterade bråket

Madeleine och Victoria går emot pappa kungen – i infekterade bråket

När det kommer till husdjur har det tidigare funnits en tydlig tradition som kungen följer – men Victoria och Madeleine har nu brutit den.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 26?
Slå på ljud

Att ha en fyrbent vän i familjen är ofta en källa till massvis med glädje, något vår kungafamilj har tagit fasta på. Kungen och Silvia har hund sedan flera år tillbaka och i år har både Madeleine och Victoria skaffat fyrbenta vänner till sina familjer.

Kungens hund Brandi är en bayersk viltspårhund, och har funnits med kungaparet i nästan sex års tid. Hon lämnar nästan aldrig sin husses sida, och har antagligen tyckt att det här med karantän är ingen dum idé när man får spendera all sin tid med husse och matte.

Men kungen är en riktig djurvän och Brandie är inte första hunden han har haft. Tidigare har bland annat labradorerna Charlie och Jambo och cavalier king charles spanieln Sissi varit självklara medlemmar av kungafamiljen. Det finns många härliga bilder på Sissi med alla barnen, då hon fanns i familjen när de fortfarande var relativt små.

FLEN 20200429
Kung Carl Gustaf med hunden Brandie vid Stenhammar slott utanfˆr Flen.
Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Uppväxten med hund verkar ha färgat av sig på nästa generation. Prinsessan Madeleine hade förut jack russeln Zorro, som tyvärr gick bort för några år sedan. Men i våras gjorde Madeleine och Chris slag i saken och blev hundägare igen, denna gång till den underbart gulliga Teddy som de visade upp i en video runt påsken.

I samma veva valde även Victoria och Daniel att utöka familjen med en liten fyrbent vän, och det var lilla Rio som presenterades på kungahusets officiella instagramkonto.

Båda har valt blandrashundar

De båda systrarna har inte bara valt att skaffa hund nästan samtidigt. De har båda även gjort valet att frångå den tidigare traditionen och skaffat sig blandrashundar, något som väckt starka känslor och har varit grund för kritik från bland annat Svenska Kennelklubben. Rio är en så kallad cavapoo, en blandning mellan cavalier king charles spaniel och pudel, en korsning som blivit populär de senaste åren.

Victoria och familjen med hunden Rio, en cavapoo.

Victoria och familjen med hunden Rio, en cavapoo.

Även Teddy är troligtvis en pudelmix, men det är än så länge oklart exakt mellan vilken annan ras han är korsad. Målet med att korsa pudlar med andra raser är dels att det finns en chans att valparna blir “allergivänliga”, men framför allt är det utseendet, hunden ska vara “så lik en teddybjörn som möjligt” enligt en uppfödare.

Såklart förtjänar alla hundar lika mycket kärlek, korsning eller ej, men helt klart har Victoria och Madeleine slagit sig in på en ny bana när det kommer till val av hundras.

Foto: TT